Sfantul Cuvios Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Marcu, episcopul Aretuselor in fiecare an pe 29 martie.

Cuviosul Marcu a trait in secolul al IV-lea, pe vremea imparatului Constantin cel Mare. Incuviintat cu o credinta crestina de neclintit a reusit sa darame enorm de multe temple ale idolilor, zidind totodata nenumarate biserici.

Dupa ce domnia imparatului Constantin cel Mare a luat sfarsit, Iulian Apostatul ii ia locul. In timpul domniei acestuia din urma slavirea idolilor a capatat loc de cinste. Din pricina acestui lucru atat Sfantul Marcu, dar si foarte multi alti credinciosi care au ajutat la daramarea templelor pagane.

Intr-o prima faza, Marcu se ascunde de cei care il cautau si voiau sa ii faca rau. Insa, afland ca foarte multi semeni de-ai sai sunt torturati si trasi la raspundere pentru faptele sale, decide sa se predea paganilor. Iar acestia, fara teama de Dumnezeu, il iau si il dezbraca dupa care incep sa il tortureze, aruncandu-l in locuri pline de murdarie.

Mai apoi, soldatii pagani il scot de acolo si il dau pe mana slugilor, carora le poruncesc sa il intepe cu niste ace lungi si groase care se foloseau la tricotatul manual.

Ulterior il acopera din cap in picioare cu saramura si in ung cu miere. Il ridica la cer folosind niste frangii, lasandu-l pe Cuviosul Marcu sa fie ars de soarele verii. Mierea de pe trupul sfantului era menita sa atraga toate insectele si albinele pamantului.

Supus la torturi inimaginabile, Marcu a reusit sa le biruie pe toate cu tarie, datorita evlaviei sale, refuzand totodata sa ofere bani paganilor sa ziceasca templele idolesti pe care acesta, impreuna cu crestinii le-au daramat. Reusi sa biruie prin gand si prin fapta deoarece, paganii, vazand ca Marcu sufera toate chinurile la care este supus cu putere si credinta, se convertesc si invata sa calce pe calea cea dreapta, atat de ingusta.

Atat de posedati erau paganii din acea vreme de lucrarea diavolului incat in momentul in care Cuviosul isi ofera sufletul in mainile bunului Dumnezeu, paganii ii sfasie maruntaiele cu dintii.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie