În calendarul ortodox îl sărbătorim în data de 10 februarie pe Sfântul Mucenic Haralambie, cel care și-a dedicat viața lui Hristos, îndemnând oamenii pe calea mântuirii.
Chinurile la care a fost supus în timpul vieții
Credința în Hristos a Sfântului Mucenic Haralambie, declarată și manifestată constant, a stârnit în mai marii vremii sentimente de ură și invidie.
Din acest motiv, când Sfântul avea venerabila vârstă de 113 ani, acesta a fost arestat și judecat cu scopul de a renunța la credința în Hristos, pentru a se închina idolilor vremii.
Deși a fost înțepat cu un piron de fier în corp, barba i-a fost răsucită în jurul gâtului și soldații l-au târât de barbă pe străzi, i-a fost arsă fața și corpul, Sfântul s-a vindecat prin harul lui Dumnezeu miraculos. Cei care au trecut la credința în Dumnezeu, în timpul torturării Sfântului au fost omorâți pe loc, prin tăierea capului de teamă să nu se întoarcă oamenii cu fața către Hristos și să părăsească iubirea de idoli.
Minunile care au fost făcute de către Sfântul Haralambie
Deși a fost chinuit atât de soldați, cât și de comandanți, Sfântul Haralambie s-a rugat pentru ei.
Astfel, când unul dintre comandanți a rămas cu mâinile legate de corpul Sfântului în timp ce îl tortura, Haralambie s-a rugat lui Dumnezeu și mâinile comandantului s-au vindecat.
Atunci când împăratul păgân a cerut să vadă puterea lui Dumnezeu, Haralambie a înviat din morți un tânăr, cu ajutorul harului lui Dumnezeu, prin intermediul cărora mai mulți oameni au început sa creadă în Hristos.
Sursa foto:Wikipedia – Biserica Sf. Haralambie din Iași