Sfantul Ioan

0

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan este praznuit de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 8 mai.

Ioan s-a nascut in Betsaida Galileii, fiu al unui pescar pe nume Zevedei. La inceput acesta a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul de la care invatase sa creada in Dumnezeu si ca Mantuitorul Nostru Iisus Hristos este Mielul lui Dumnezeu care va ridica pacatele lumii. L-a cunoscut pe Iisus pe cand acesta era impreuna cu Andrei.

Sfantul Ioan era unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului, cel mai tanar dintre toti. Conform scrierilor bisericesti, acesta a trait aproape pana in anul 100 dupa moartea lui Iisus. Tot in aceleasi surse se mentioneaza ca dupa moartea Fecioarei Maria, Sfantul Ioan a mers la Efes pentru a propovadui credinta lui Hristos. Totusi, in perioada 81-96 d.Hr. acesta a fost exilat pe insula Patmos de catre Imparatul Domitian. Acolo a scris si Evanghelia sa, cartea Apocalipsei si cele trei Epistole. Dupa moartea lui Domitian, Ioan se intoarce la Efes unde foarte multi credinciosi se aduna in jurul sau care vor duce mai departe credinta lui Hristos.

Sfantul Ioan s-a stins din viata in jurul anului 101 la Efes, dupa ce Dumnezeu l-a scos nevatamat dintr-un cazan cu untdelemn in fierbere la Roma. Cand avea peste o suta de ani, Sfantul Ioan a luat sapte ucenici in afara Efesului si i-a pus sa sape un mormant in forma de cruce. Apoi, Sfantul Ioan s-a asezat in mormant si ucenicii l-au ingropat acolo de viu. Mai tarziu, cand mormantul sau a fost deschis, trupul Sfantului Ioan nu mai era acolo.
In fiecare an, la 8 mai, din mormantul sau se ridica un praf cu care bolnavii de diferite boli se vindeca. Nu in ultimul rand, Ioan a fost singurul care a mers cu Hristos pana la piciorul crucii. Noi credinciosii il respectam si iubim si pentru faptul ca a fost marele martor credincios al Evangheliei a patra si al Apocalipsei.

Share.