Sfantul Mucenic Pangratie, Episcopul Taorminei

1

Sf. Mc. Pangratie, Episcop al Taorminei s-a nascut pe timpul Mantuitorului nostru Iisus Hristos si este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 9 iulie.

Parintii acestui sfant mucenic se trageau din Antiohia. Tatal sfantului nostru, cand auzi de Mantuitorul nostru Iisus Hristos, il ia pe fiul sau si merg impreuna sa il vada in carne si oase pe Mielul lui Dumnezeu. Toate minunile pe care Hristos le-a savarsit si invataturile sfinte pe care le-a deprins de la Mantuitor il uimesc pe tatal lui Pangratie, care in acele momente cazu in genunchi si crezu ca Mantuitorul este intr-adevar Fiul lui Dumnezeu. Astfel, tatal acestuia se apropie de Apostoli, in special de Petru. Tot atunci reusi si tanarul nostru Pangratie sa ajunga sa il cunoasca pe Sfantul Apostol Petru.

Dupa ce Mantuitorul se inalta la Ceruri, unul dintre apostoli ajunge in Antiohia unde ii boteaza pe parintii lui Pangratie si pe toti cei prezenti in gospodaria acestora. Iar cand parintii sai mor, acesta renunta la toate bunurile lumesti si se retrage la Pontus, unde va trai intr-o pestera, loc unde isi va trece zilele in rugaciune si meditatie. Sfantul Apostol Petru il viziteaza pe Sfantul Pangratie pe cand se afla prin acele parti. Se facu odata ca il lua cu el in Sicilia, loc unde se afla pe atunci Sfantul Apostol Pavel. Cei doi apostoli il hirnesc pe Sfantul Pangratie Episcol al Taorminei.

Acest Sfant a lucrat cu foarte mult zel la iluminarea crestina a oamenilor. In decursul unei luni acesta a construit o biserica unde mai apoi isi va oficia slujbele. Foarte multi crestini din cetate si din orasele din apropiere l-au urmat.

Episcopul si-a pastorit toti credinciosi foarte multi ani. In aceasta perioada toti paganii din zona unelteau imptriva acestuia si gasind un moment oportun il ataca, si il lapideaza cu pietre. Astfel isi primeste Sfantul nostru Pangratie cununa muceniciei. Sfintele sale moaste au fost duse la Roma, unde au fost asezate cu mare cinste in biserica ce ii poarta numele.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie