Sfantul Mucenic Vasilisc

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Vasilisc in fiecare an pe 22 mai.

Sfantul Vasilic se trage din satul Humialon, din provincia Eparhia Amasiei si a trait pe vremea imparatului Maximian. Acesta era nepotul Sfantului Mare Mucenic Teodor Tiron.

Alaturi de Eutropie si Cleonic, Vasilisc este intemnitat deoarece erau cunoscuti de-ai Sfantului Teodor Tiron. Cleonic si Vasilisc au primit cununa muceniciei in numele Mantuitorului, dar Vasilisc va ramane intemnitat pana cand va fi eliberat.

Iar pentru faptul ca a inceput sa propovaduiasca cuvantul Domnului si sa predice Evanghelia Mantuitorului, paganii il vor prinde din nou la ordinul guvernatorului Agripa. In drumul sau spre Comane, pe cand era prin Dacnon, ostasii s-au oprit la o femeie pe nume Traiani. Pe acest Sfant soldatii il vor lega de un paltin uscat care prin minune se inverzi si infrunzi. Cand ajung intr-un final in Comane, sfantul este dus inainte guvernatorului, care ii cere sa aduca jertfa zeilor.

Totusi, sfantul, raspicat, refuza acest lucru cu indarjire. Rugandu-se la bunul Dumnezeu, Acesta va trimite foc din ceruri si va arde templul si statuia idolului Apolon. Inversunat de manie, Agripa porunceste ca Vasilisc sa sfarseasca prin a ii fi taiat capul. Astfel primeste cununa muceniciei Sfantul nostru Mucenic.

Sursa: Atelier Icoane

Share.