Sfantul Pavel Marturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

0

Sfantul Pavel Marturisitorul este cinstit de Biserica Ortodoxa si de ortodocsii din intreaga lume in fiecare an pe 6 noiembrie.

Pavel se tragea din Tesalonic, iar in cursul vietii sale a notar si scriitor al Sfantului Alexandru, patriarh al Constantinopolului, dar si diacon al aceleiasi biserici. Cand Alexandru, patriarh al Constantinopolului era pe moarte, a fost intrebat cine avea sa il succeada ca pastor al turmei sale. Acesta a raspuns : „De veti voi barbat dumnezeiesc si intelec, puternic sa va invete pe voi adevarul si luminand cu virtutile ca sfesnicul scos de sub obroc, sa il alegeti pe Pavel”.

Patriarhul se stinge iar Sfantul Pavel este hironit ca patriarh al Constantinopolului. Totusi, Pavel nu este acceptat de paganii arieni dar nici de imparatul Constantiu (337-361). Este inlaturat din scaunul patriarhal, nevoit sa gaseasca refugiu la Roma, inde il va intalni pe Sfantul Atanasie cel Mare, alungat si acesta de imparat.

Fratele lui Constantiu, imparatul Constantin al II-lea ajuta la repunerea in scaunul patriarhal al Constantinopoulului. Din nefericire, imparatul moare iar Pavel este exilat la Cucuzon, pe plaiurile Armeniei.

In aceste locuri, cand se afla la slujirea Sfintei Liturghi, este strangulat de arieni cu omoforul sau, dandu-si sufletul in mainile Domnului.

Iar cand Teodosie si-a inceput domnia, moastele Sfantului nostru Pavel Marturisitorul sunt duse la Constantinopol, iar, incepand cu anul 1236 acestea au fost mutate la Venetia.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie