Sfantul Prooroc Maleahi si Sfantul Cuvios Gordie

0

Acest sfant este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 3 ianuarie.

Maleahi se trage din semintia lui Levi. Se naste in satul Sofes, dupa intoarcerea evreilor din robia babilonica.

Inca de la o varsta frageda viata sa a fost predominata de curatenie si sfintenie. In traducere, numele sau inseamna inger, renume pentru care va fi cunoscut din doua motive: Maleahi era frumos si vesel la fata, dar si ca toate pe care acesta le proorocea se adevereau, prin mijocirea ingerului.

De-a lungul vietii sale a proorocit despre venirea Domnului, despre Judecata de Apoi, despre schimbarea asezamantului si a legii lui Moise si despre jertfa cea noua.

Toate persoanele nevrednice auzeau doar glasul ingerului, in timp ce aceia vrednici puteau sa ii vada si chipul acestuia. Maleahi este ultimul prooroc din Legea Veche, proorocind cu 430 de ani inainte de venirea Mantuitorului nostru, Iisus Hristos, dar si despre Sfantul Ioan Botezatorul, inaintemergatorul Domnului (Luca 1, 17). Cand trece la cele vesnice este ingropat cu mare cinste in satul parintilor sai.

Tot pe 3 ianuarie Biserica Ortodoxa il praznuieste si pe Sfantul Mucenic Gordie. Acesta a trait pe vremea lui Licinius al Romei (308-324). Din pricina persecutiilor crestine, Gordie refuza sa fie ostas si prefera sa se retraga in munti.

Revine in cetate exact in ziua in care zeul razboiului, Marte, este praznuit pentru a il marturisi pe Mantuitorul nostru, Iisus Hristos. Refuzand sa renunte la credinta crestina si sa aduca ofranda zeilor, imparatul porunceste sa ii fie taiat capul.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie