Sfantul Prooroc Zaharia

0

Sfantul Prooroc Zaharia este praznuit de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an la data de 8 februarie.

Sfantul Zaharia a fost tatal Sfantului Ioan Botezatorul si preot la Templul din Ierusalim pe vremea imparatului Cezar August. In acea perioada, in Israel conducea Irod cel Mare, cunoscut ca fiind ucigasul de prunci.

Din scrierile bisericesti am aflat ca, pe cand slujea la Templul din Ierusalim, i se arata ingerul Gavriil in sfantul altar, vestindu-i ca sotia lui, Elisabeta va naste un fiu, ca rasplata pentru rugaciunile acestora.

La inceput, Zaharia nu crezu in cuvintele ingerului deoarece atat el, cat si Elisabeta erau persoane inaintate in varsta. Drept pedeapsa, Zaharia va ramane mut pana cand va scrie pe o tablita numele fiului sau, odata ce acesta s-a nascut.

Din Evanghelia lui Luca 1, 67-69, Zaharia proroceste atat despre viata, cat si activitatea lui Ioan. „Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preainalt te vei chema, ca vei merge inaintea fetei Domnului, ca sa gatesti caile Lui, sa dai poporului Sau cunostinta mantuirii intru iertarea pacatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Rasaritul cel de Sus, ca sa lumineze pe cei care sed in intuneric si in umbra mortii si sa indrepte picioarele noastre pe calea pacii.“ Pentru harul cu care a fost investit de catre Sfantul Duh, Zaharia a intrat in randul prorocilor.

Conform traditiei, in momentul in care Irod poruncise ca toti pruncii din Betleem sa fie ucisi, crezand ca astfel il va ucide si pe Hristos, Elisabeta se ascunde cu Ioan intr-o pestere.

Totusi, Irod auzise despre nasterea minunata a lui Ioan si datorita faptului ca acesta a ajuns sa creada ca Ioan este Mantuitorul, porunceste soldatilor sa ii dea de urma si sa il omoare. Negasindu-l pe Ioan, Irod porunceste ca Zaharia sa fie injunghiat in locul sau. La patruzeci de zile dupa moartea lui Zaharia, Dumnezeu o ia la Ceruri si pe Elisabeta, in timp ce Ioan ramane in pustie, fiind hranit de un inger si pazit de catre bunul Dumnezeu pana in momentul in care se arata la Iordan.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie