Sfantul si Dreptul Iov

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul si Dreptul Iov in fiecare an pe 6 mai.

Iov a trait in Avsitida, un teritoriu amplasat intre Arabia si Idumeea. Pe tatal lui Iov il chema Zaret, iar pe mama sa, Vosora.

Iov este o persoana istorica extrem de impartanta si nu o legenda sau un mit asa cum obisnuiau sa spuna paganii. Existenta istorica a lui Iov este certificata de Iezechiel, care il descrie ca fiind unul din cei mai mari drepti ai Vechiului Testament, pe aceeasi treapta cu Daniel si Noe. Isus, fiul lui Sirah – Iov, de-a lungul vietii sale a tinut fara vreo abatere calea dreptatii; Iov, sau Iacob cum mai este cunoscut de catre crestini este un adevarat model de rabdare pentru credinciosii de pretutindeni.

In scrierile bisericesti Sfantul si dreptul Iov este prezentat ca fiind un barbat cinstit, drept, cu teama de Dumnezeu si instarit.

Pe cand implinise 70 de ani, Dumnezeu a ingaduit ca asupra lui sa cada cumplite ispite aduse de necurat. In nu mai mult de o zi Iov a ramas fara avere, dar si fara fii sau fiice, toti murind.

Mai apoi, Iov cade victima unor boli cumplite, trupul sau devenind o rana imensa din cap si pana in picioare. Cu toate acestea, Iov niciodata nu a grait rau impotriva bunul Dumnezeu ci a continuat cu rabdare sa indure toate polile pana la sfarsit. Trebuie sa amintim si cuvintele acestuia: „Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma voi intoarce in pamant.”

Dand dovada de putere rezistand la toate cele indurate, Marele si Bunul Dumnezeu il facu sanatos, ii ofera bogatii mai mari decat cele avute anterior. Mai mult, i-a darut alti sapte fii si trei fice, la fel de multi copii cati ii murisera.

Sfantul Iov a mai trait inca 170 de ani dupa aceasta mare incercare, parasind pamantul acesta la varsta de 248 de ani. In toti anii pe care Iov i-a petrecut pe pamant, dreptul Iov a dus slava Creatorului.

Nu in ultimul rand, Iov este considerat de crestinii de pretutindeni ca fiind pilda de rabdare in incercarile care au fost ingaduite de Domnu.

sursa foto: Atelier Icoane

Share.