Sfantul Silvestru

0

Sfantul Silvestru s-a nascut la Roma intr-o familie crestina, cu frica de Dumnezeu. De mic a invatat carte si bunele maniere de la preotul Cvirin. De asemenea, acesta a fost ucenis a lui Quirinus prezbiterul, un om iubit de Dumnezeu si intelept. Biserica Ortodoxa il cinsteste in fiecare an la data de 2 ianuarie.

Dupa ce a mai inaintat in varsta isi arata dragostea fata de Dumnezeu prin ajutarea aproapelui si apararea celor care erau prigoniti din cauza credintei. Aducea mereu pe cei nevoiasi in casa sa, le oferea de mancare, ii spala si le oferea odihna.

Odata, la Roma a venit un barbat sfant care a marturisit credinta in Hristos, pe nume Timotei preotul din Antiohia. Acesta propovaduia Evanghelia imparatiei, pe care Silvestru il primeste in casa sa. Invata foarte multe lucruri despre viata si despre invatatura sfanta, reusind ulterior sa savarseasca fapte bune si sa propovaduiasca credinta in bunul nostru Dumnezeu.

Timotei petrece aproape doi ani in casa lui Silvestru, unde cei doi vor reusi sa aduca multi romani pe calea ce dreapta si sa il cinsteasca si iubeasca pe Dumnezeu si sa renunte la inchinarea la idoli. Toate aceste fapte au ajuns la urechile lui Tarquinius, eparhul cetii, care urdona ca Timotei sa fie intemnitat si batut de trei ori pe zi. Refuza sa se inchine idolilor si sa renunte la credinta cea dreapta iar Tarquinius ordona sa ii fie taiat capul cu sabia. Silivestru ia in timpul noptii sfintele moaste a lui Timotei si le ingroapa in casa sa, cu toate cantarile cuviincioase.

Datorita faptelor si care le-a intreprins de-a lungul vietii sale si pentru iubirea de Dumnezeu de care a dat dovada in fiecare clipa a vietii sale a devenit episcop al Romei vechi, dupa moartea lui Miltiade.

Pastoria lui Silvestru a fost una piduitoare. A dat randuieli bune atat Bisericii cat si preotii. Apara Dumnezeirea Mantuitorului impotriva paganilor, carora le dovedeste din Sfanta Scriptura ca Mantuitorul este Dumnezeu adevarat si nascut din Fecioara, asa cum a fost grait de catre prooroci. Moare de batranete si trece la Domnul si se ridica la Ceruri in anul 335.

sursa foto: Atelier Icoane

Share.