Sfantul Timotei

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Timotei in fiecare an pe data de 22 ianuarie.

Timotei s-a nascut in cetatea Listra, dintr-un tata pagan elin si o mama de neam evreu. Acesta a fost un ucenic al Sfantului Apostol Pavel. In Cartea „Din Faptele Apostolilor” aflam ca Sfantul Apostol Pavel, impreuna cu Barnaba ajung in Listra unde vor tamadui un schiop din pantecele mamei sale.

Vazand aceasta minune, mama lui Timotei ii gazduieste in propria casa si il ofera pe Pavel ca dar pentru minunea si binecuvantarea pe care acestia au adus-o in cetate.

Ceva mai tarziu, dupa ce Evanghelistul Ioan este alungat de catre Domitian in insula Patmos, Apostolul Pavel il va hironi episcop in locul acestuia. Patimile acestuia erau legate de o sarbatoare in cinstea zeilor. In trecut, se obisnuia ca in decursul anului inchinatorii la idoli sa poarte masti si sa omoare toti crestinii pe care ii vedeau pe strada. Acestia considerau ca acesta este modul perfect de a aduce jertfa idolilor.

In timpul acestui obicei, Sfantul Apostol Timotei iese in fata acestora si isi marturiseste iubirea si credinta fata de Mantuitor. Acestia, vazand faptul ca Timotei neinfricatul si-a marturisit iubirea fata de Dumnezeu si credinta crestina, l-au batut pana cand acesta si-a dat duhul.

Trupul sau a fost ingropat intr-un loc de cinste ce se numea Pion. La porunca imparatului Constantiu, moastele sale au fost aduse la Constantinopol de catre Sfantul Artemie Mucenica si asezate la loc de cinste in biserica „Sfintii Apostoli” alaturi de moastele Sfintilor Apostoli Luca si Andrei.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie