Sfantul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei

3

Sfantul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei este praznuit in fiecare an pe 12 decembrie.

Spiridon, facatorul de minuni, se trage din cetatea Aschia, in Cipriu, in jurul anului 270 si a trait pe vremea marelui imparat Constantin cel Mare (306-337) si a lui Constantiu (337-361), fiul lui.

Sfantul era un om simplu si smerit cu inima. In tinerete acesta fu pastor de oi. Mai apoi se casatoreste, iar odata cu trecerea in nefiinta a sotiei sale este hironit episcop in Trimitunda, in apropiere de Salamina. Iar datorita faptului ca Dumnezeu ii da harul tamaduitorilor, Spiridon a facut foarte multe minuni, pentru care a primit si numele de facator de minuni.

Intr-o vreme de seceta sfantul, cu ajutorul rugaciunii aduce ploaie, iar tot cu rugaciunea lui opreste ploaia cea peste masura. Mai mult, pune capat foamei indusa de vanzatorii de grau, daramandu-le hambarele in care acestia isi tineau graul. Mai mult, preschimba sarpele in aur, iar dupa ce saracul scapa de nevoi, preface iarasi aurul in sarpe. Opreste curgerile raurilor si ii intoarce pe pacatosi, facandu-i sa isi marturiseasca pacatele.

In timpul persecutiilor crestine la ordinul imparatilor Maximian (286-305) si Galeriu (305-311), Sfantul este prins, iar datorita faptului ca marturiseste iubirea fata de Mantuitor, ochiul drept ii este scos, pulpa stanga ii este taiata. Mai apoi Spiridon este aruncat in temnita insa va fi eliberat.

Participa la Sinodul I de la Niceea, din anul 325, fiind unul din cei 318 episcopi. Printr-o minune, Spiridon arata printr-o munine taina Sfintei Treimi, si anume, luand o caramida, a facut cu ajutorul rugaciunii, ca aceasta sa se desfaca in toate elementele din care era creata: apa, foc si pamant.

Irina, fiica acestuia muri. O femeie ii ceru banii pe care femeia i-a incredintat fiicei sale. Spiridon, nestiind unde erau pusi, intreaba pe fiinta moarta. Afla unde pusese banii si ii restitui femeii.

Mai mult, sfantului i se aratara ingerii care obisnuiau sa slujeasca la Sfanta Liturghie impreuna cu acesta. Si dupa ce condusese cu iubire, dreptate si smerenie turna lui Dumnezeu, se muta in Ceruri pe 12 decembrie 348. Sfintele moaste ale sfantului sunt pastrate cu mare cinste pana in ziua de astazi intr-o racla, pe insula Corfu.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie