Sfintele Mucenite Haritina si Metodia

0

Biserica Ortodoxa le praznuieste pe Sfintele Mucenite Haritina si Metodia in fiecare an pe 5 octombrie.

Haritina a trait pe vremea persecutiilor impotriva crestinilor ordonate de Diocletian si de Dometie comitul. Sfanta a fost slujnica a unui om pe nume Claudie, de care afla comitul ca aceasta este crestina.

Dometie trimite lui Claudie o instiintare in care se specifica faptul ca Haritina sa fie trimisa in fata sa pentru a fi cercetata, motivand faptul ca Haritina este crestina si intoarce multi oameni la credinta cea dreapta.

La auzil acestei vesti, Claudie se intrista, se imbraca cu un sac si incepu a o plange. Iar ea, mangaindu-l, ii spunea: Nu te mahni, stapanul meu, ci bucura-te ca si pentru pacatele mele si pentru ale tale voi fi jerta in numele Domnului”. Iar spunand si el: „Pomeneste-ma si pe mine la Imparatul Ceresc”, o trimite la comit.

In fata comitului il marturiseste pe Hristos, motiv pentru care capul ii este ras, carbuni aprinsi ii sunt turnati pe cap iar cu sulite inrosite ii impung trupul. Mai apoi au legat de dansa o piatra grea si o arunca in mare. Insa bunul Dumnezeu vegheaza asupra sa si se asigura ca sfanta va iesi nevatamata. Se arata din nou in fata comitului, care se enerveaza si mai rau, ordonand sa i se scoata unghiile de la maini si de la picioare, dintii din radacina. Nemaiputand indura chinurile la care este supuse isi da sufletul in mainile Domnului.

Metodia se tragea din tinuturile Persidei si a fost preoteasca a capistei Artemidei. Ingerul lui Dumnezeu i se arata in vis, aratandu-i tainele crestinilor. Se trezeste din somn cu frica si ii povesteste cele vazute in vis surorii sale, o crestina desavarsita.

Aceasta din urma o duce la episcop, care o va boteza. Sora sa va i se facu singura nasa de a o primi la botez. Din aceste motive elinii, cuprinsi de manie, este ucisa prin lapidare, imbracata in hainele sfantului Botez. Paganii o arunca intr-o groapa foarte adanca din care abia au reusit crestinii sa o scoata. Episcopul, mergand in audienta la imparatul Persilor, ia stapanire asupra paistei Artemidiei, pe care o va strica, preferand sa zideasca in locul acesteia o biserica unde cinstitele moaste ale Sfintei Mucenite Mamelta vor fi puse.

Share.