Sfintii 14.000 de prunci ucisi din porunca lui Irod

0

In fiecare an, in a 29-a zi a lunii decembrie, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii 14.000 de prunci ucisi din porunca lui Irod.

Cei trei magi care au mers la Betleem sa se inchine Mantuitorului nostru Iisus Hristos nu au mai revenit la Ierusalim pentru a-l anunta pe Irod unde se afla Pruncul Sfant. Ingerul le porunceste magilor sa se intoarca in tara lor, iar acestia se supun si urmeaza alta cale, decat cea a lui Irod.

Inselat de magi, Irod se manie si ordona ca toti pruncii de parte barbatoeasca din intreg Betleemul Iudeii si din imprejurimile acestuia sa fie ucisi. Prin acest lucru Irod se gandi ca va reusi sa il ucida pe Dumnezeul nostru si pe noul imparat. Astfel se implineste prorocia: „Glas se aude in Rama, bocet si plangere amara. Rahila isi plange copii” (Ieremia 31:15; Matei 2:18).

Niciodata in istoria omenirii nu s-a mai petrecut o astfel de crima, care a avut loc la un an dupa ce Pruncul Iisus se naste. In tot acest timp Irod il cauta pe Mantuitor neincetat pentru a il ucide. Dar voia lui Dumnezeu a facut ca familia sfanta si Mantuitorul sa se refugieze in Egipt si sa scape de mania tiranului.

Tot in aceasta perioada si tot din porunca lui Irod, Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul este ucis deoarece nu l-a oferit pe Mantuitor la moarte. Acesta este omorat de catre soldati in Templul din Ierusalim iar, dupa moartea acestuia, Irod planuieste omorarea tuturor batranilor din Israel pe care ii intrebase de prunc si care aveau sa ii spuna ca Mantuitorul urma sa se nasca in Betleemul Iudeii. De asemenea, tot atunci au fost ucisi si Hirca, Marele Pret si cei saptezeci de batrani ai Sinedriului.

sursa foto: Atelier Icoane

Share.