Sfintii Doctori, facatori de minuni si fara de arginti, Chir si Ioan si Sf. Mc. Trifena

0

Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe Sfintii Doctori, facatori de minuni si fara de arginti, Chir si Ioan si pe Sfanta Mucenita Trifena in fiecare an pe 31 ianuarie.

Sfintii Chir si Ioan au trait pe vremea imparatului pagan Diocletian, perioada extrem de tulbure din cauza persecutiilor intreprinse impotriva crestinilor.

Chir se trage din Alexandria iar Ioan din Edesa. In acea perioada in care Diocletian porneste persecutiile impotriva celor de credinta dreapta, Chir merge pe mare, in cautarea asa-numitului san al Arabiei, unde se va calugari si va locui o perioada de timp.

Ioan, venind de la Ierusalim si auzind de toate minunile frumoase pe care Chir le facea, vindecand nenumarate boli si neputinte, merge la Alexandria. Acolo, afland de la oameni unde poate fi gasit Chir, merge la el, impreuna cu care va trai. Vietuind acesti sfinti acolo, auzira ca a fost prinsa o femeie pe nume Atanasia impreuna cu cele trei fiice ale ei, Teodota, Teoctista si Eudoxia pentru simplul fapt ca erau crestine, iar acum trebuiau sa stea la judecata.

Acesti sfinti s-au temut ca femeie, de frica de a fi chinuite, vor renunta la credinta cea dreapta. Tocmai de aceea acestia au mers sa le viziteze, imbarbatandu-le si cerandu-le sa ramana puternice in fata chinurilor. Pentru acest lucru sunt prinsi, supusi la multe chinuri, iar intr-un final primesc cununa muceniciei dupa ce li se taie capetele, atat lor, cat si femeilor pe care le-au vizitat.

Sfanta Mucenita Trifena se tragea din cetatea Cizicului, in apropiere de Helespont. Era fiica unui senator pe nume Atanasie si a unei crestine pe care o chema Socratia.Trifena isi marturisi credinta in Hristos, neasteptand sa fie chemata la judecata. Mai mult, ea singura a mers la judecata, unde incepu sa batjocoreasca si sa condamne toate cele rele pe care paganii le fac pentru a cinstii idolii.

De asemenea, prin vocea ei invata foarte multi oameni sa renunte la calea care duce la desertaciune si sa imbratiseze ruga la Dumnezeu si credinta crestina. Pentru acest lucru Chesarie dregatorul ordona sa fie supusa la foarte multe chinuri. Isi gaseste sfarsitul intr-o groapa cu fiare salbatice. Desi acestea nu se atinge de ea, un taur veni cu putere spre ea si o lovi cu coarnele. Potrivit traditiei, locul in care sangele sau a fost varsat a devenit o fantana cu o apa cristalina, din care obisnuiau sa bea si femeile, care dupa nastere ramaneau fara lapte, indata dobandeau din nou lapte. Iar acest lucru nu se intampla doar in randul femeilor, ci si al animalelor de parte femeiasca.

Distribuie