Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian

1

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian in fiecare an pe 1 noiembrie.

Sfintii Damian si Cosma, alaturi de mama lor Teodota se trageau din Asia Mica (dupa cum spun unii, din Mesopotamia). Daca mama lor era de credinta crestina, tatal lor era un necredincios care a murit pe cand acesti doi copii erau inca mici.

Mama acestora i-a crescut in credinta crestina, oferind exemplul vietii ei si prin citirea cartilor sfinte. Mama acestora a reusit sa pastreze viata copiilor sai pura prin respectarea poruncilor Domnului, ajutandu-i sa devina barbati drepti si virtuosi.

Primind o educatie desavarsita si fiind formati ca doctori, acestia primesc de la Dumnezeu harul vindecarii celor nevoiasi si a celor bolnavi prin puterea rugaciunii. Mai mult, acesti doi sfinti vindecau pana si animale. Iubirea pura pe care i-o purtau bunului Dumnezeu dar si semenilor sai i-a determinat pe cei doi frati sa nu ia niciodata bani sau altfel de plata pentru toate serviciilor lor, preferand sa respecte porunca Mantuluitorului Iisus Hristos care a spus: „In dar ati luat, in dar sa dati” (Mt. 10:8). Vestea Sfantilor Cosma si Damian se raspandi repede in toata regiunea, oamenii numindu-i doctori fara de arginti.

La un moment dat acestia au fost chemati sa vindece o femeie grav bolnava, pe nume Paladia, care nu reusi sa se vindece desi vazuse mai multi doctori. Acestia, doar cu ajutorul credintei si prin rugaciune reusesc sa o vindece pe saraca femeie, care se ridica din pat pe picioarele ei, multumind lui Dumnezeu. Voind sa ii rasplateasca pentru binele care i l-au facut, Paladia se indrepta spre Damian, aratandu-i trei oua la numar si spunandu-i: „Primeste acest dar in numele Sfintei Treimi Datatoare de Viata, Tatal, Fiul si Duhul Sfant”. Iar cand Damian auzi numele Sfintei treimi nu indrazni sa refuze. Totusi, cand Cosma auzi intamplarea se intrista, crezand ca datorita acestui lucru fratele sau a incalcat porunca Mantuitorului Nostru Iisus Hristos.

Cand era pe patul de moarte acesta ceru ca Damian sa nu fie inmormantat langa el. La scurt timp se muta si Sfantul Damian la Domnul iar toti se intrebau unde va fi inmormantat acesta. Insa bunul Dumnezeu facu o minune printr-o camila pe care cei doi doctori o vindecasera. Aceasta prinsese glas omenesc, spunandu-le credinciosilor sa nu se indoiasca si sa il aseze pe Damian langa Cosma deoarece Damian a acceptat ouale de la femeie nu ca o plata ci ca un semn de respect fata de Dumnezeu. Cele doua trupuri ale doctorilor fara arginti au fost ingropate unul langa celalalt in Thereman, localitate din Mesopotamia. Dupa moartea sfintilor s-au infaptuit multe minuni acolo.

La Thereman, in apropierea bisericii Sfintilor Damian si Cosma, vietuia un om pe nume Malchus. Intr-o buna zi acesta pleca in calatorie, lasandu-si nevasta singura pentru o perioada indelungata de timp. Inainte de a pleca se ruga la biserica sfintilor sa aiba grija de femeia lui. Insa vrajmasul omului lua chipul prietenului lui Malchus care planui uciderea femeii. Acesta i se arata femeii zicandu-i ca barbatul sau il trimite sa o ia si sa o duca acolo unde este el. Femeia, crezandu-l, se duce cu el iar cand ajung intr-un loc pustiu, vrajmasul incerca sa o omoare. Totusi, vazand pericolul care o inconjura, femeia se ruga cu ardoare la bunul Dumnezeu sa o ajute.

Dumnezeu ii raspunde la rugaciuni, iar doi barbati infricosatori il alungara pe vrajmas, care cazu de pe o stanca. Cei doi barbati o conduc acasa pe femeie. Ajunsa la ea acasa, aceasta se inchina barbatilor, intrebandu-i cum ii cheama pentru a le multimi tot restul vietii, acestia raspund ca sunt slujitori ai Domnului, Cosma si Damian. Dupa ce ii raspunsesera femeii, acestia se facura nevazuri.

Uimita de raspunsul acestora si bucuroasa din cale afara, femeia povesti tuturor ceea ce se intamplase dupa care mersese la icoana doctorilor fara de arginti unde se ruga si multumi lui Dumnezeu. Din acel moment acesti doi sfinti au ajuns sa fie considerati protectori ai sfinteniei casniciilor crestine, cat si datatorii de armonie in viata sotiilor.

Distribuie