Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie

0

Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie sunt praznuiti de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 2 noiembrie.

Achindin, Pigasie, Aftonie, Agapie si Elpidifor au fost crestini de origine persana si au primit mucenicia pe vremea imparatului Sapor al II-lea (339 – 379).

Crestinii ii cunosc, apreciaza si iubesc pe acesti sfinti datorita devotamentului de care au dat dovada. Acestia, marturisind credinta in Dumnezeu, sunt supusi la o serie de crunte torturi si intemnitati. Ingerul Domnului si insusi Hristos li se arata pentru a a-i intari si sa continue sa razbeasca impotriva persecutiilor.

Rugaciunile acestora au fost rasplatite, reusind sa darame idolul lui Die si sa il amuteasca pe Sapor. Totusi, acestia se rugara si i se dezlega limba imparatului. Datorita acestor minuni, foarte multi pagani s-au convertit la crestinism, marturisindu-si iubirea fata de Dumnezeu si Iisus Hristos.

Sfantul Aftonie pe cand era torturat a strigat cu glas tare faptul ca el crede in Hristos si ca „Mare este Dumnezeul Crestinilor”, motiv pentru care este omorat pe loc alaturi de alti crestini de origine persana.

Nervos, imparatul ordona ca Pegasius, Achindin si Anempodistus sa fie cusuti in piei de animale si aruncati in mare. Totusi, Sfantul Aftonie, care se arata Sfintilor insotit de trei ingeri luminosi ii apuca pe cei trei si ii aduce la tarm.

Elpidifor, unul dintre nobilii de la curtea imparatului ii marturiseste acestuia faptul ca este crestin, astfel ca este trimis la moarte prin decapitare. Alaturi de el au mai murit si alti sapte mii de crestini persani. Conform Sfintilor Parinti, Achindin, Anempodistus si Pegasius au fost aruncat intr-un cuptor de foc alaturi de alti douazeci si opt de soldati si mama imparatului. Acestia au fost pedepsiti pentru faptul ca si-au manifestat credinta in Hristos Mantuitorul.

sursa foto: http://www.ateliericoane.ro/

Share.