Viața Sfântului Onisim – de la rob la episcop

0

Viața Sfântului Onisim este un exemplu al credinței și dedicării întregii existențe lui Hristos. 

Viața de rob îi aduce bucuria de a-l cunoaște pe Sfântul Pavel

Sfântul Onisim a fost robul Sfântului Filimon, cel pe care Sfântul Pavel l-a botezat în numele credinței lui Hristos. Crezând că a greșit stăpânului printr-o ofensă adusă și fiindu-i teamă de pedeapsă, Sfântul Onisim fuge la Roma, dar aflându-se că era un sclav fugit de la stăpân, este trimis în temniță. Acolo avea să-l întâlnească pe sfântul Apostol Pavel, care îi va schimba calea în viață. Ascultându-l pe sfântul Pavel propovăduind Evanghelia și simțind chemarea către credința lui Hristos, Onisim a dorit să fie botezat de către sfântul Pavel.

Cum credința adevarată schimbă destinul unui om – de la rob la episcop

Onisim

După ce sunt eliberați din închisoare și primește iertare de la Sfântul Filimon, Sfântul Onisim se întoarce la Roma. Prin activitatea extraordinară pe care acesta o desfășoară de propăvăduire a Evangheliei, de sprijin și îndrumări acordate tuturor celor care doreau să treacă la creștinism, Onisim se face remarcat si este numit episcop.  

Dar vremurile în care trăiește nu sunt favorabile credinței întru Hristos și Sfântul Onisim este arestat și adus la judecată. Pentru că nu a vrut să renunțe la credința lui, a fost aruncat în închisoare. După mulți ani, când unul dintre conducătorii și-a amintit de el, a cerut să fie adus în fața tuturor pentru a vedea dacă se leapădă de credință. Sfântul Onisim și-a reafirmat și mai puternic credința, motiv pentru care mai marii cetății au cerut să fie întins pe jos și oamenii să-l bată fără milă. Sfântul Onisim a murit după ce oasele i-au fost zdrobite și păgânii i-au tăiat capul. Viața lui este un exemplu de creștin adevărat, care nu a încetat să creadă în Dumnezeu nici în cele mai grele momente ale vieții sale.

Sursa foto:pixabay

Distribuie