Cum ne pregătim pentru slujba de duminică

0

Mersul la Biserica pentru a celebra Sfânta Liturghie este o călătorie în cadrul căreia pătrundem într-o lume minunată, în care cerul se unește cu pământul totul sub îndrumarea lui Hristos. În cadrul sfintei Liturghii, nu doar preotul este cel care susține Liturghia, ci și fiecare dintre noi care luăm parte la acest act sfânt. Pentru aceasta ne este de mare folos să pornim de la gânduri și până la fapte cu speranța că Dumnezeu ne este aproape în tot ce facem și spunem. 

Care sunt activitățile fizice premergătoare slujbei 

Participarea la Sfânta Liturghie este un ritual fizic și sufletesc. El presupune pregătirea trupului și a minții în acest sens. Astfel, așa cum ne pregătim pentru o petrecere ( mersul la biserică duminica este o celebrare a măreției lui Dumnezeu), la fel este bine să procedăm și acum. Respectul față de Dumnezeu ni-l arătăm inclusiv prin hainele curate ( în vremuri îndepărtate, bătrânii se îmbrăcau pentru biserică în haine de sărbătoare tocmai pentru a sublinia importanța pe care o avea biserica în viața lor) .

Pregătirea la nivel spiritual se poate manifesta prin citirea textelor care vor fi prezentate de către preot în biserică, în duminica participării. În fiecare duminică este stabilit un text a fi citit, informație care este ușor de găsit verificând calendarul ortodox și aflând informații despre subiectul slujbei. Ajută mult în cazul în care, în timpul slujbei, nu reușim să auzim toate informațiile sau ne distrage ceva atenția.

Cum mergem în Casa lui Dumnezeu

Pregătirea minții este, uneori, mai importantă decât celelalte activități fizice. Să ne liniștim după toată agitația din timpul săptămânii, de la provocarile din trafic sau de la serviciu, să fim în armonie cu cei din familie și cei apropiați, să lăsăm toate grijile în seama lui Dumnezeu, ne ajută să ne curățăm mintea, să așteptăm în pace mersul la biserică. Să înțelegem ca este momentul de întâlnire cu Dumnezeu în Biserică și se cuvine să fim luminoși în chip și suflet! Dumnezeu este Părintele nostru și bucuria fiecărui părinte este binele copilului! A fi bine în interior și exterior presupune atenția noastră constantă asupra gândurilor și faptelor noastre zilnice.

 

Sursa foto: pixabay

Distribuie