Busuiocul, asociat cu tradițiile creștinești. Care sunt întrebuințările acestuia

0

Încă din copilărie, busuiocul îl asociem cu tradiții creștinești. Stropitul cu agheasmă de Bobotează, ramura de busuioc pusă sub pernă pentru a-l visa pe cel ales sunt doar câteva dintre momentele în care acesta își face simțită prezența în viața noastră.

În ultimii ani, busuiocul a început să fie folosit des și în bucătărie, prin urmare ne este mai ușor să îl avem la dispoziția noastră.

Busuiocul este folosit în biserică

Denumirea plantei “busuioc” provine din limba greacă, unde “basileus” înseamnă rege. Istoricii bisericii spun că busuiocul creștea în zona unde împărăteasa Elena a descoperit Sfânta Cruce a lui Hristos. Busuiocul este folosit în biserică la sfințirea apei, precum și la sărbătoarea din 14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci, existând astfel o asociere cu semnificația apariției acestuia. 

În Biserica ortodoxă, se păstrează sub aceeași denumire de “busuioc” și mănunchiul folosit de către preoți la stropit, care este format din mai multe ramuri de busuioc.

Busuiocul este un ingredient din ce în ce mai folosit în bucătărie

În ultimii ani, am început să găsim, în piețe sau la supermarket, busuiocul ca și plantă aromată, recomandată în prepararea mâncărurilor. Busuiocul este de multe ori folosit atât pentru a da un plus de aromă preparatelor, cât și efectul artistic al frunzelor sale puternic colorate.

De asemenea, busuiocul este recomandat și pentru a induce calmul și liniștea dinaintea somnului. Frunzele uscate de busuioc pot fi puse într-un săculeț în apropierea patului pentru a contribui la un somn liniștit și odihnitor.

Sursa foto : rawpixel; pixabay

Distribuie