Sfintii Apostoli Aristarh, Pud si Trofim

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Apostoli Aristarh, Pud si Trofim in fiecare an pe 15 aprilie.

Aristarh, Pud si Trofim, sfinti extrem de iubiti de toti credinciosii din intreaga lume faceau aprte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului nostru, Iisus Hristos.

Apostolul Aristarh, de-a lungul vietii sale a fost episcop al Apameei din Siria. In Epistola catre Coloseni dar si in cea catre Filimon, Sfantul Apostul Pavel aminteste de acest Sfant Apostol. Datorita faptului ca in timpul vietii sale persecutia crestinilor era de notorietate, iubitul Apostol este arestat In Efes, alaturi de Gaius, de catre oamenii care se ridicasera impotriva Sfantului Pavel. Acesta din urma, in Epistola catre Coloseni spune astfel: „Va imbratiseaza Aristarh, cel intamnitat impreuna cu mine”. Iar in Epistola catre Filimon, Aristarh este numit de Pavel drept Aristarh impreuna-lucrator cu mine, nume pe care le ofera si lui Marcu, Luca sau Dimas.

Apostolul Pud s-a nascut la Roma. Pe acesta, Sfantul Apostol Pavel il aminteste o data in Epistola catre Timotei. La inceputuri, casa acestui apostol a fost adevarat liman al celor mai cunoscuti apostoli. Ulterior, casa Sfantului devine un locas de inchinare, care poarta numele de Biserica Pastorilor.

Apostolul Trofim, asa cum se spune si in Faptele Apostolilor se trage din Asia. Acest sfant il insoteste pe Apostolul Pavel in multe calatorii de-ale sale. In cea de-a doua Epistola catre Timotei, Pavel spune ca: „Pe Trofim l-am lasat in Milet, fiind bolnav”.

Toti trei acesti sfinti si-au gasit sfarsitul prin decapitare, alaturi de Sfantul Apostol Pavel, in timpul persecutiei impotriva crestinilor de pe vremea imparatului Nero.

Sursa: Atelier Icoane

Distribuie