Sf. Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei si Cuv. Nil Pustnicul

1

Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe Sfantul Ioan cel Milostiv si pe Cuviosul Nil Pustnicul in fiecare an pe 12 noiembrie.

Sfantul Ioan s-a nascut in Cipru si a fost fiul al conducatorului tarii, un anumit Epifanie. Sfantul nostru se cununa cu binecuvantarea tatalui sau si devine parinte. Ulterior sotia si copiii acestuia mor, fapt care il determina sa fie o persoana care sa fie cunoscut pentru virtutea sa, spre buna placere a bunului nostru Dumnezeu. Iar pentru stralucirea vietii pe care o duce, este hironit arhipepiscopul Alexandriei dupa ce poporul cere acest lucru imparatului Iraclie.

Iar dupa cuvantul Evangheliei, indruma turma Mantuitorului cu iubire si credinta, petrecand foarte multi ani in fruntea arhieriei sale. De-a lungul vietii Ioan a savarsit extrem de multe minuni, miluind pe cei saraci si nevoiasi. Pentru toate faptele bune pe care Ioan le-a facut si pentru tot ajutorul pe care l-a oferit, acesta primeste apelativul de milostivul. La ceva timp distanta acesta se muta in liniste la Domnul.

Cuviosul Nil Pustnicul a fost eparh al Constantinopolului si a vietuit in timpul imparatului Mavrichie. Acesta se casatoreste cu o femeie onesta cu care va avea doi copii, un baiat si o fiica. Mai apoi isi va convinge sotia sa plece din Constantinopol si sa mearga la manastirile Egiptului. Astfel, el urma sa il ia pe fiul sau Teodul, in timp ce femeia pe fiica-sa. Dupa ce facura acest lucru, acestia se despartira unii de altii.

Pe cand Cuviosul nostru Nil era impreuna cu parintii acestuia si cu fiul sau la Muntele Sinai, niste pagani l-au lovit pe nepregatite si il iau ca rob alaturi de fiul sau Teodul. Astfel, invrednicindu-se dupa aceasta de dumnezeiasca preotie, va crea cuvinte putnicesti pline de intelepciunea si intelegerea provenita prin harul Duhului Sfant care il indeamna spre nevointa. Scriind astfel Cuviosul foarte multe carti prin care isi arata iubirea nestavilita pentru Hristos, isi da sufletul in mainile domnului in Pace.

Distribuie