Ce înseamnă dezlegarea la pește în post – simbolistică și istoric

0

Postul este unul dintre atributele vieții de creștin și se referă la cumpătare în toate.

Consumul exagerat de alimente și băuturi nu reprezintă un scop principal al vieții noastre . Așa cum căutăm să avem mintea cât mai curată în gânduri, așa ar trebui să avem grijă și de corpul nostru, fiind cumpătați în hrana pe care o dăm zilnic. În perioadele de post, pentru a ajuta corpul să țină postul, dar și să aibă elemente necesare pentru buna funcționare, avem anumite zile în care beneficiem de dezlegare de pește.

Sfântul Sava cel sfințit menționează această dezlegare încă din vechime. Ea este o bucurie fiind asemănată cu o mângâiere acordată credincioșilor, o celebrare a lui Hristos care în primele veacuri a fost simbolizat în pește, iar literele cuvântului în greacă sunt inițialele expresiei Iisus Hristos fiul lui Dumnezeu Mântuitorul –  ICHTIS.

Dezlegarea la pește si semnificația peștelui în istoria în religie

Dezlegare la peste

În primele veacuri creștine, Hristos era reprezentat prin simbolul peștelui. Creștinii foloseau acest simbol ca pe un semn secret de a se recunoaște între ei, fără să se expună în vremurile în care erau pedepsiți și chinuiți pentru credința în Dumnezeu, în vremurile în care închinarea la idoli era cerință socială. Simbolul peștelui îl regăsim atât în minunile lui Hristos, când a înmulțit pâinile și peștii, cât și în alegerea ucenicilor, care erau pescari. 

Când avem dezlegare la pește

Zilele cu dezlegare la pește avem de la Înviere până la Duminica tuturor Sfinților (miercurea și vinerea), apoi în Postul Crăciunului (sâmbăta și duminica), dar și la marile sărbători care cad în timpul postului (Bunavestire, Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului).

Zilele de post cu dezlegare la pește sunt momente în care postirea ca sacrificiu ascetic se îmbină cu bucuria prezenței lui Hristos în mijlocul credincioșilor. Privite în acest fel, zilele cu dezlegare la pește nu reprezintă o încălcare a postului, ci o expresie a măreției și bunătății lui Dumnezeu.

Sursa foto: pixabay

Distribuie