Sfantul Marcu Evanghelistul

0

Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Marcu Evanghelistul in fiecare an pe 25 aprilie. Acesta este cunoscut pentru raspandirea traditiei crestine fiind un misionar devotat si pentru faptul ca a fost episcop in Alexandria. Sfantul Marcu a fost la origine evreu iar mai apoi a fost crestinat din Ierusalim.

Marcu este considerat ca fiind unul dintre cei patru evanghelisti, fiindu-i astfel atribuita Evanghelia dupa Marcu. Simolul sau specific este reprezentat de catre leu. Moastele sale se pot gasi in Domnul San Marco din Veneta. Asta explica si prezenta leului ca simbol al Venetiei, Sfantul Marcu fiind protectorul orasului. Nu exista niciun izvor istoric de incredere care sa arate ca autorul Evangheliei dupa Marcu s-ar fi numit in mod real Marcu, evanghelia sa fiind publicata in mod anonim

De-a lungul vietii sale, Marcu a raspandit faptele lui Hristos in intreg Egiptul, in Libia si in alte locuri. Intors la Alexandria, intalnindu-se cu niste crestini la Vucoli, a inceput sa petreaca raspandind credinta in Dumnezeu si cuvantul Acestuia. La vazul acestora, o ceata de pagani care dispretuiau crestinii si invidiosi de sporirea credintei in Hristos, l-au legat pe Sfantul Matei cu strenguri si au inceput sa il tarasca pana cand acesta si-a dat duhul.

sursa foto: http://www.ateliericoane.ro/

Distribuie