Cuviosul Dimitrie cel Nou ale carui moaste sunt la Patriarhia Romana

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an pe 27 octombrie pe Sfantul Cuvios Dimitrie Basarov, Ocrotitorul bucurestenilor. In prezent moastele Sfantului se gasesc in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Dimitrie s-a nascut la inceputul secolului al XIII-lea in satul Basarov, in apropiere de Russe, situat in sudul Dunarii. Provine dintr-o familie de tarani simpli si saraci care nu isi permiteau sa il dea la invatatura. Tocmai de aceea de mic copil a fost nevoit sa isi castige toate cele necesare traiului. Ani de-a lungul a fost nevoit sa pasca vitele si oile tuturor taranilor din sat pe colinele din apropierea Dunarii si pe vaile raului Lom. Inca de la o varsta frageda a aratat aplecare spre viata crestineasca si calea cea dreapta in dorinta sa de a dobandi o viata virtuoasa prin post si rugaciune.

Intr-o zi, pe cand se duse cu oile la pascut calca pe un cuib acoperit de ierburi strivind astfel puisorii din el. Fu extrem de mahnit si se horari sa duca o viata de pocainta, iar piciorul cu care strivise cuibul sa ramana descult timp de trei ani indiferent de vremea de afara.

Mai apoi se alatura unei comunitati monastice unde va deveni un vrednic ucenic in ale ascultarii. Se retrage in padure unde isi gaseste adapost intr-o pestera, langa raul Lom. Nefiind stiut acolo de nimeni, petrecu zi si noapte doar cu rugaciunile si cu lacrimile sale drept dar pentru Dumnezeu. Stiind dinainte ziua in care va muri, se intinde intre doua lespezi de piatra si ii ofera sufletul Creatorului.

Multi ani trecura iar lumea uitase de existenta pustnicului pana intr-o buna zi, cam la trei secole dupa moartea Sfantului, din cauza unei inundatii apele raului au ajuns pana la pestere. Curentul ridica lespezile de piatra si purta cu el trupul intact al Sfantului.

Mai trecu un alt veac si Sfantul aparu in visul unei copile bolnave de un duh necurat, spunandu-i fetitei sa le ceara parintilor sa o duca la malul raului pentru a se vindeca. La scurt timp ce fetita povesti visul sau, multi credinciosi, impreuna cu clericii din episcopie si cu familia mersesera la malul raului.

Acolo locuitorii vazura deja o lumina misterioasa crezand ca e comoara. Se apucara ei sa sape si de indata ce gasira trupul Sfantului, fetita se vindeca pe loc. Trupul lui Dimitrie este mai apoi duc cu mare cinste in satul Basarov, unde se vor petrece si alte miracole. Astfel, foarte multi oameni din toate partile venira sa cinsteasca moastele Sfantului Dimitrie.

Domnitorul de atunci al Ungro-Vlahiei a decis sa trimita preoti si sfetnici pentru a vedea daca acele minuni sunt adevarate si, daca sunt, sa il aduca pe Sfant la Bucuresti, la biserica Curtii domnesti. Acestia l-au luat pe Sfant si au pornit spre Bucuresti, dar cand se apropiara de Ruse, langa o fantana, boii refuzara sa mai traga. Observand aceasta minune au decis sa injuge la car doi junci tineri sa vada unde vrea Sfantul sa mearga.

Astfel se intoarce Sfantul la Basarov in mijlocul statului ramanand acolo. Trimisii domnitorului se intorc in Capitala sa ii povesteasca toate cele petrecute dupa care domnitorul trimise alti oameni pe care i-a platit sa ridice o biserica in acel sat. Stand acolo foarte multa vreme, Sfantul a facut foarte multe alte minuni.

In apropierea sfarsitului razboiului dintre rusi si turci, in anul 1774, armata ruseasca a ajuns in apropierea satului Basarov. Generalul rus Piotr Saltikov ordona ca moastele Sfantului sa fie duse in Rusia pentru a putea fi protejate in cazul in care turcii ar fi ajuns in sat.

Pe cand cortegiul ajunsese la Bucuresti, un anume crestin cu frica de Dumnezeu, Hagi Dimitrie, prieten al generalului, ii ceru sa lase romanilor moastele Sfantului, ca o mangaiere pentru toate chinurile din razboi. Generalul isi da acordul si lua doar o mana a lui Dimitrie pe care o trimite la Lavra Pecerska in Kiev.

Trupul Sfantului Dimitrie este intampinat cu mare cinste si asezat in zilele Preasfintitului mitropolit Chir Grigorie in Catedrala Patriarhala a bisericii din Bucuresti. La putin timp dupa incepura sa se savarseasca minuni importante. Razboiul inceta iar ciuma care urma sa loveasca si Capitala conteni. Din acel moment, Dimitrie este considerat protector al orasului dar si al intregii Romanii.

Pe 27 octombrie se obisnuieste ca foarte multi oameni sa se adune la Bucuresti pentru a-l praznuit pentru trei zile.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie