Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț

0

În inima spiritualității ortodoxe strălucește, cu o luminozitate aparte, Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț,un model de sfințenie și devoțiune toată viața . Născut în sânul unei familii preoțești binecuvântate, în orașul Poltava, Ucraina, pe 21 decembrie 1722, Părintele Paisie a fost ales de Dumnezeu să călăuzească sufletele credincioșilor pe calea mântuirii.

Petru, căci așa îi era numele din botez, a fost al unsprezecelea copil al protoiereului Ioan și al Irinei. Înconjurat de dragostea și înțelepciunea părintească, a crescut sub semnul credinței ortodoxe, însușindu-și valorile spirituale ce i-au călăuzit pașii în viață.

Viața Cuviosului Paisie este o poveste de credință, sacrificiu și iubire necondiționată față de Dumnezeu. De la fragedă vârstă, a arătat o înclinație profundă către viața monahală, alegând calea ascezei și a rugăciunii. Acest drum l-a condus către cele mai înalte trepte ale vieții spirituale, devenind un far călăuzitor pentru mulți credincioși.

Semnificația numelui Paisie și cine sărbătorește

În inima calendarului bisericesc, cu alese cuvinte de binecuvântare, aducem în fața credincioșilor pomenirea Sfântului Cuvios Paisie, un nume purtat de mulți creștini cu sfințenie. În această zi specială, adresăm un călduros ‘La mulți ani!’ tuturor celor ce poartă acest nume binecuvântat.

Paisie, un nume cu rădăcini adânci în tradiția creștină ortodoxă, își află originea în limba greacă veche (Παΐσιος), semnificând ‘a educa’, ‘a instrui’. Acest nume, purtat de-a lungul secolelor de călugări și sfinți, aduce cu sine un ecou al sfințeniei și învățăturii divine.

Variantele acestui nume, Paisia sau Paisios, toate împodobind sufletele celor ce le poartă cu frumusețea tradiției și a credinței ortodoxe.

Calendarul ortodox, înțelepciunea veșnică a vremii, ne îndeamnă să sărbătorim numele Paisie în zile de mare sărbătoare. Astfel, pe 15 noiembrie, ne reamintim de Sfântul Cuvios Paisie Velicikovski de la Nemț, pe 19 iunie îl prăznuim pe Sfântul Cuvios Paisie cel Mare, iar pe 12 iulie sărbătorim pe Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul.

Acatistul Sfântului Paisie de la Neamț

Condac 1:

Urmând lui Hristos, fericite părinte, ai părăsit casa părinților tăi și, neaflând odihnă în patria ta, în muntele Athosului sihastru te-ai făcut; și ca un alt Avraam în binecuvântatul pământ românesc te-ai sălășluit, ajungând mare stareț și Părinte, cu mulți fii duhovnicești în țara Moldovei. Pentru aceasta, cu evlavie, îți strigăm: Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, mare povățuitor al călugărilor!

Icos 1:

Născut în familie preoțească, de mic ai iubit pe Hristos și ai dorit liniștea și neîncetata rugăciune, pentru care te rugăm să primești de la noi, fiii tăi, această cântare de laudă:
Bucură-te, vas ales al Duhului Sfânt;
Bucură-te, floare de mult preț a Poltavei;
Bucură-te, crin duhovnicesc al Ortodoxiei;
Bucură-te, că de mic ai fost chemat de Hristos;
Bucură-te, că din pruncie ai iubit Biserica;
Bucură-te, făclie care arzi pentru Domnul;
Bucură-te, lumânare nestinsă a Răsăritului;
Bucură-te, candelă aprinsă a rugăciunii;
Bucură-te, sfeșnic neprihănit al fecioriei;
Bucură-te, locaș al cereștilor bunătăți;
Bucură-te, tânărule cu minte de bătrân;
Bucură-te, bătrân înțelept cu inimă de părinte;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, mare povățuitor al călugărilor!

Vezi întregul acatist aici: Acatistul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

Condacul Sfântului Paisie de la Neamț

Glasul 8

Pe Cuviosul Paisie de la Neamț, vasul cel ales al Duhului Sfânt, pe părintele Filocaliei românești și dascălul cel cu mulți ucenici, care a hrănit pe toți cu învățăturile Sfintelor Evanghelii, înnoind multe mănăstiri, să-l lăudăm astăzi după cuviință, cântându-i împreună cu cetele cerești: Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, lauda Moldovei și cununa Cuvioșilor!

Rugăciune către Sfântul Paisie de la Neamț

Cuvioase Părinte Paisie, fiu al Ucrainei și părinte duhovnicesc al Moldovei, lauda monahismului ortodox, stareț sfânt al Mănăstirii Neamț, părinte și dascăl al neîncetatei rugăciuni și povățuitor blând și smerit al cuvioșilor călugări, cu evlavie îngenunchem înaintea sfintei tale icoane și cu credință cerem să te rogi înaintea Preasfintei Treimi pentru noi păcătoșii, fiii tăi.

Ascultă rugăciunile noastre și le du la Hristos Dumnezeu și la Preasfânta Fecioară Maria. Îndepărtează ispitele cele grele de la noi și, cu rugăciunile tale, ajută-ne să biruim patimile și gândurile noastre cele rele. Învață-ne, Sfinte Părinte Paisie, să ne rugăm cu lacrimi; învață-ne să ne iubim și să slăvim neîncetat pe Dumnezeu. Alungă dintre noi furtuna ispitelor trupești și sufletești, neascultarea, mândria și tot cugetul viclean. Întărește iarăși viața duhovnicească în mănăstirile noastre și, mai ales, smerenia, ascultarea și sfânta rugăciune.

Izbăvește-ne de împuținarea credinței și împietrirea inimii și roagă-te Domnului să ne dăruiască părinți duhovnicești buni și darul sfintelor lacrimi, ca, astfel, trăind în smerenie și viață curată, să dobândim cereasca împărăție pe care ne-a făgăduit-o Hristos. Roagă-te, Cuvioase Părinte Paisie, împreună cu toți sfinții, să întărească Hristos dreapta credință în lume și viața sfântă în mănăstirile, în satele și orașele de pretutindeni.

Ajută-ne, Cuvioase Părinte Paisie să împlinim poruncile lui Hristos, și, împreună cu cetele cerești, roagă-te pentru părinții noștri ierarhi, preoți și călugări, pentru mame și copii, pentru cei care sunt în suferințe și în nevoi, pentru toți dreptcredincioșii creștini și pentru pacea Bisericii lui Hristos, ca să ne acopere de tot răul cu harul Preasfintei Treimi, Căreia I se cuvine laudă și mulțumire în vecii vecilor. Amin.

Întrebări și răspunsuri despre ziua Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

În ce zi se sărbătorește Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț?

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț este prăznuit pe data de 15 Noiembrie când este și începutul Postului Nașterii Domnului.

Ziua Sfântului Paisie de la Neamț este o sărbătoare recunoscută legal?

Nu este una din sărbătorile recunoscute de stat. Nu se acordă zi liberă.

Al cui este considerat protector?

Sfântul Paisie de la Neamț va fi proclamat ocrotitorul ucrainenilor din România.

La ce ajută rugăciunile către Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț?

Rugăciunile ajută la îndepărtarea ispitelor trupești și sufletești, neascultarea, mândria și tot cugetul viclean.

Este zi de post sărbătoarea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț?

Ziua de 15 Noiembrie este zi de post (Începutul Postului Nașterii Domnului).

Întrebări scurte

Este sărbătoare cu cruce roșie? – NU

Se fac nunți? – NU

Se merge la muncă? – DA

Se spală mașina? – DA

Ai voie să gătești? – DA

Se spală hainele? – DA

Ai voie să faci curățenie? – DA

Ai voie să faci baie? – DA

Viața Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

În zilele acestea de noiembrie, când frunzele se odihnesc pe pământul îmbibat de rouă, sufletele credincioșilor se îndreaptă cu gândul și rugăciunea spre un mare sfânt al țării noastre – Cuviosul Paisie de la Neamț, a cărui pomenire se săvârșește în ziua a cincisprezecea a acestei luni.

Cuviosul Paisie, născut sub numele de Petru în orașul Poltava, Ucraina, în anul mântuirii 1722, a primit lumina credinței în sânul unei familii preoțești. Destinul său era să strălucească pe calea monahismului, așa cum stelele luminează în noaptea întunecată. Învățăturile luate de la Academia Teologică din Kiev l-au călăuzit spre viața monahală, pe care a îmbrățișat-o cu sfințenie și devotament.

Pășind pe urmele sfințeniei, Cuviosul Paisie a călătorit din Moldova în Muntele Athos, locul unde sufletele se purifică și se apropie de Dumnezeu. Aici, sub îndrumarea Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului, a primit numele de Paisie și s-a hirotonit ieromonah, începând o viață de nevoință și rugăciune.

După ani de ascetism,

Cuviosul Paisie a revenit în Moldova, stabilindu-se la Mănăstirea Dragomirna. Aici, el a devenit un far de lumină pentru credincioși, traducând cu ucenicii săi scrierile filocalice și răspândind înțelepciunea Sfinților Părinți. Mănăstirea Dragomirna a devenit un centru de cultură și spiritualitate, cu o obște monahală numeroasă și devotată.

Schimbările politice l-au determinat să se mute la Mănăstirea Secu, iar mai apoi la Mănăstirea Neamț. Aici, sub conducerea sa, s-a păstrat cu sfințenie tradiția monahală atonită. Cuviosul Paisie a fost un model de viață duhovnicească, menținând o disciplină strictă și o atmosferă de rugăciune continuă în rândul călugărilor.

Prin munca sa neobosită, a extins influența spirituală în multe mănăstiri din Moldova și Țara Românească. Cuviosul Paisie nu a fost doar un lider spiritual, ci și un reformator al vieții monahale, fondând sihăstrii și îndrumând duhovnicește mulți călugări și călugărițe.

După o viață plină de jertfelnicie și rugăciune, Cuviosul Paisie și-a dat sufletul în mâinile Domnului nostru Iisus Hristos în anul 1794. A fost plâns de mii de călugări și credincioși, iar mormântul său la Mănăstirea Neamț a devenit un loc de pelerinaj și rugăciune.

Canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Rusă în 1988 și ulterior de Biserica Ortodoxă Română în 1992 a confirmat sfințenia vieții sale și impactul profund pe care l-a avut asupra ortodoxiei.

Cuviosul Paisie de la Neamț rămâne un exemplu de urmat, un mentor spiritual care a luminat calea credinței și a călăuzit sufletele spre mântuire. Cu ale lui rugăciuni, să ne ajute și să ne îndrume pe toți pe calea mântuirii. Amin.

Moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

Binecuvântata Răspândire a Moaștelor Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

Sub ocrotirea divină și cu îndrumarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, anul Domnului 2015 a marcat un moment de mare importanță spirituală. Cu evlavie și măiestrie, la Atelierele Patriarhiei Române, s-a desăvârșit lucrarea sfinteștei racla din argint-aurit, destinată să păstreze și să adăpostească moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

Acest tezaur sacru a fost meșteșugit cu deosebită pricepere și reverență de către călugărițe devotate, ale căror mâini binecuvântate au lucrat la Mănăstirea Pasărea. Acest loc sfânt adăpostește o secție unică de cizelură în metale prețioase, unde se unesc rugăciunea cu arta.

Pe data de 20 mai, în anul de grație 2015, noua raclă, simbol al credinței și sfințeniei, a fost solemn adusă la Mănăstirea Neamț. Aici, într-un cadru încărcat de spiritualitate și în prezența credincioșilor, s-a săvârșit o slujbă de mulțumire, un prinos adus Divinității pentru acest dar neprețuit.

Moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, izvor de binecuvântare și lumină, se odihnesc acum în mai multe locuri sfinte, devenind o sursă de mângâiere și îndrumare pentru credincioși:

  1. Biserica Șerban Vodă din București, un far luminos pe strada Petre Tuțea;
  2. Mănăstirea Sihăstria, un loc de retragere și contemplare în inima județului Neamț;
  3. Mănăstirea Sihăstria Putnei, un sanctuar de pace, aflat în vecinătatea istorică a Mănăstirii Putna;
  4. Mănăstirea Robaia, înconjurată de liniștea profundă a comunei Mușătești, județul Argeș;
  5. Mănăstirea Brâncoveni, situată în județul Olt, un loc în care istoria și credința se împletesc armonios;
  6. Sihăstria de la Agapia Veche (Agapia din Deal), un colț de rai așezat în inima naturii, la nord de Mănăstirea Agapia.

Prin acest pelerinaj sacru, credincioșii sunt chemați să-și adape sufletele la izvoarele de sfințenie ale Sfântului Cuvios Paisie, a cărui viață și învățături continuă să inspire și să lumineze calea spre mântuire.

Distribuie