Sfântul Apostol Filip -Unul din cei doisprezece apostoli

0

 

Sfantul apostol Filip
Unul din cei doisprezece apostoli, Sfantul Apostol Filip, asemenea lui Petru si Andrei, era originar din Betsaida Galileii (Matei 10:3). El a adus la Iisus Hristos pe Natanael, zicand: „Am aflat pe Hristos, despre care au scris in Lege, Moise si proorocii. Vino si vezi”.

Acesta, după căsătorie, a fost binecuvântat cu patru fiice, ale căror daruri le-au permis să prorocească, așa cum se consemnează în Faptele Apostolilor 21:9.

Mai apoi, cu binecuvântarea Sfinților Apostoli, Filip a fost hirotonit diacon, alături de Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul care a primit coroana martiriului.

Devotat misiunii sale, Sfântul Filip a asistat cu dragoste și dăruire atât nevoiașii, cât și văduvele.

Din nefericire, în perioada unei intense persecuții a Bisericii din Ierusalim, martiriul Sfântului Ștefan a adus durere în comunitatea creștină. Asemenea celor doisprezece Apostoli, creștinii acelor vremuri au căutat refugiu în alte regiuni, precum Iudeea și Samaria.

În aceste vremuri tulburi, Sfântul Apostol Filip a ajuns în Samaria.

Pe pământul Samariei, cu pasiune și măiestrie, a vorbit oamenilor despre mesajul salvator al lui Hristos. Reacția oamenilor a fost una pozitivă, mulți dintre aceștia l-au primit pe Iisus Hristos în inimile lor. Confirmând cuvintele sale prin minuni, Filip a vindecat numeroase suferințe și a alungat spiritele întunecate.

Acest fapt a adus multă bucurie în oraș, deoarece prin intermediul său, mulți au fost eliberați nu doar de suferințe fizice, ci și spirituale.

În acel oraș locuia și Simon, un vrăjitor cunoscut, care până la sosirea lui Filip, fascina oamenii cu magia sa. Însă, chiar și el a fost mișcat de învățăturile lui Filip și a ales să fie botezat.

Apoi, într-un moment dat, un înger al Domnului l-a vizitat pe Filip, îndrumându-l să călătorească spre Gaza.

Pe acest drum, a avut întâlnirea providențială cu eunucul Candacei, conducătorul etiopienilor.

Eunucul Candacei, fiind un credincios, se întorcea de la Ierusalim, după ce adusese ofrande. În timpul calatoriei, acesta se apleca asupra textelor sacre. Filip, observându-l, s-a apropiat și i-a vorbit despre mântuirea adusă prin Hristos. Înțelegând mesajul divin, eunucul a primit botezul.

Ulterior, un alt înger l-a condus pe Sfântul Filip spre Azov.

Trecând prin diverse locuri, Filip a transmis cuvântul lui Dumnezeu, până când a ajuns înapoi în Caesarea, alături de fiicele sale.

După această perioadă, a revenit la Ierusalim. Aici, a fost numit episcop de către Sfinții Apostoli . Apoi a fost trimis în Asia Mică, în orașul Trallia unde a continuat să predice și să săvârșească minuni. Toata viata si-a trait-o cu devotament și dragoste fata de Iisus Hristos Mantuitorul!

După o viață plină de devotament și slujire, Sfântul Apostol Filip a fost unul din cei doisprezece apostoli! El și-a încheiat călătoria pe acest pământ, alăturându-se Domnului în ceruri.

Kontakion, tonul 4:

Minunatul vorbitor de limbi și interlocutorul discipolilor lui Hristos, Apostolul ales Filip,  aduce bogăție lumii prin vindecare, ocrotind pe cei ce Îl laudă. Prin urmare, în această zi, îl chemăm:

Mântuiește pe toți cu rugăciunile tale, Apostole!

 

 

Distribuie