Sfantul Sfintit Mucenic Vlasie

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Vlasie si pe Sfanta Teodora, imparateasa in fiecare an pe 11 februarie.

Acest sfant s-a nascut si a trait pe vremea imparatului Liciniu si a ajuns, datorita credintei sale de neclintit episcop al Sevastiei, locuind in una din pesterile muntelui.

Toate fiarele salbatice care se aflau prin zona au ajuns sa devina imblanzite prin binecuvantarea Sfantului Vlasie. Mai mult, toate aceste vietuitoare salbatice ajunsesera sa se apropie de mainile sale. Iar datorita faptului ca era iscusit si in ale mestesugului doctoricesc, de-a lungul vietii sale a reusit sa faca enorm de multe tamaduiri, datorita faptului ca Dumnezeu ii insufleti darul de a face minuni.

Toate aceste minuni au ajuns si la urechile ighemonului Agricolau, care ordona ca sfantul sa fie prins si adus in fata lui. Vlasie, ajuns in fata ighemonului isi marturiseste credinta cea dreapta, in numele Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Pentru acest lucru este supus unor torturi extrem de cumplite dupa care este intemnitat. Datorita faptului ca sapte femei mergeau pe urmele sfantului, capetele acestora sunt taiate deoarece si ele si-au marturisit credinta in Iisus Hristos, adevaratul nostru Dumnezeu.

Mai apoi pe saracul Vlasie paganii il aranca in adancul unui lac din apropiere, insa cu ajutorul ingerilor pe care Dumnezeu ii trimite, sfantul ajunge pe mal nevatamat. Pentru acest lucru, lui Vlasie ii este taiat capul, dar si a doi prunci care erau in temnita cu el.

Se spune ca Sfantul Sfintit Mucenic Vlasie a fost pus epitrop de marele mucenic Eustratiu, in timpul patimirii sale mucenicesti. Toate aceste lucruri au aparut zugravite pe o tesatura veche, unde sfantul Vlasie este prezentat stand in mijlocul a cinci mucenici, alaturi de sfantul Eustratiu, primind in mainile sale cartea randuielii ca epitrop. Hramul se face intr-o mica bisericuta ridicata in cinstea muceniciei sale, in apropierea bisericii sfantul Filip, in Meltiada.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie