Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu in fiecare an pe data de 17 martie.

Alexie s-a nascut la Roma, intr-o familie in care el era singurul copil. Se trage dintr-o familie de nobili bogati, fiu al patricianului Eufimian si al Aglaidei.

Pe cand era suficient de mare, tatal sau ii alege o sotie dupa care ii pregateste si o camara de nunta. Odata savarsita casatoria si intrat in camara de nunta unde era sotia acestuia, Alexie isi scoate inelul, o binecuvanteaza pe sotia sa si iese pe ascuns din casa mergand la Edesa.

Poposeste la o biserica a locului unde va ramane timp de optsprezece ani. Acolo Alexie duce o viata linistita, preferand sa se imbrace cu haine sarace si zdrentuite si sa manance doar ceea ce-i ofereau oamenii care veneau la biserica din mila.

Ulterior Alexie paraseste biserica din pricina virtutilor sale, neputand ramane prea mult timp ascuns. Foarte multi oameni obisnuiau sa vina la el spunandu-i ca inteleg viata lui virtuoasa insa acesta mereu se simtea stanjenit.

Asadar, Alexie alege sa se duca in Tarsul Ciliciei, la biserica Sfantului Apostol Pavel insa, nu reuseste sa ajunga acolo deoarece corabia care trebuia sa il duca acolo fu indrumata de vant in alta parte.

Astfel, Cuviosul Parinte Alexie ajunge la Roma si decide sa mearga la casa parintilor sai. Acolo nu mai este cunoscut de catre nimeni insa acest lucru nu il deranja pe Alexie. Alege sa isi petreaca restul vietii inaintea portii sale, fiind luat in deradere si batjocorit de catre servitorii lui.

Cand simti ca Dumnezeu vrea sa il cheme la El, cere o hartie pe care scria cine era el de fapt si unde se nascuse. Pastra aceasta hartie in posesia sa pana cand imparatul Onoriu o gaseste cand veni in vizita la el. Astfel, Alexie isi da duhul insa nu inainte de a il ruga sa ia scrisoarea. Onoriu alege sa o citeasca pentru ca toti cei de fata sa o auda. Si astfel ajung toti de acolo sa afle cu adevarat cine a fost de fapt acel batran imbracat in vesminte zdrentuite.

Servitorii, cuprinsi de spaima, iau trupul Cuviosului si il ingroapa cu cinste si sfintenie. Ramasitele acestuia au fost puse in biserica Sfantului Apostol Petru, moastele sale raspanding mai apoi miruri cu miros placut si vindecare tuturor credinciosilor care se apropiau de acestea

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie