Sfantul Mucenic Mamant

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Mamant in fiecare an pe 2 septembrie.

Sfantul mucenic a vietuit in cea de-a doua jumatate a secolului III. Mamant se tragea din cetatea Gangra, din provincia Paflagonia din Asia Mica. Parintii sai, Theodotos si Roufina erau crestini. Acestia au fost prinsi si inchisi din cauza faptului ca erau credinciosi.

In acea vreme, mama lui mamant era insarcinata cu el. Astfel, sfantul se naste in inchisoare. Din pacate, tatal acestuia moare inainte ca fiul sau sa vina pe lume, in timp ce mama sa a murit si ea la putin timp distanta dupa ce il naste pe mucenic.

Murind astfel parintii lui in inchisoare, sfantul este luat de o femeie crestina pe nume Ammia, care l-a si crescut. Iar datorita faptului ca acest copil o striga deseori pe maica-sa spunand „mama”, aceasta ii pune numele Mamant.

Iar pe cand Mamant avea cincisprezece ani, afland paganii de faptul ca este crestin, il prind, il bat cu toiegele, ii leaga plumb de gat si il arunca in mare. Totusi, bunul Dumnezeu il ocroteste, ferindu-l de primejdie, ajutandu-l sa ajunga intr-o pestera, unde acesta se hranea doar cu lapte de ciuta. Fiind iarasi prins de pagani este supus la chinuri mult mai grele, pantecele sale fiind spintecate cu sulite de fier.

Isi da sufletul si se muta la Domnul. Dupa numele sfantului a fost numita si o localitate situata in regiunea Limassol din Cipru.

In icoanele cipriote Sfantul Mucenic Mamas apare calare pe un leu, tinand un toiag in mana dreapta in timp ce in cea stanga avea o oaie.

Distribuie