Anafura, lumânările și praporii în rânduiala Bisericii

0

Viața în Biserică, prin participarea la Sfânta Liturghie sau la alte Sfinte Taine, ne aduce în vedere numeroase lucruri, iar noi creștinii trebuie să le cunoaștem sensul simbolic.

Astfel, anafura este pâinea sfințită în timpul Axionului (momentul pomenirii Maicii Domnului, după sfințirea Darurilor) și este împărțită credincioșilor la finalul Sfintei Liturghii, după ce aceștia au fost miruiți de preot. Referințe la însemnătatea anafurei găsim și în Vechiul Testament, în contextul pâinilor sfințite ale punerii înainte. În economia rânduielii creștine, anafura este privită ca mângâiere pentru cei care nu s-au învrednicit de primirea Sfintei Împărtășanii și se consumă tot pe nemâncate.

Funcția practică a lumânării, folosită de creștinii din vechime prin catacombele întunecoase, este dublată de o dimensiune simbolică, aceasta fiind un obiect liturgic foarte important. Lumânarea simbolizează „lumina adevărului”, „lumina conștiinței”, „lumina harului” și ne amintește constant de existența lui Dumnezeu în viața noastră, care este Însuși Lumină. Ea este folosită în timpul Sfintei Liturghii, la citirea Sfintei Evanghelii, în timpul Sfintei Împărtășanii sau este aprinsă în biserică pentru vii și morți; lumânarea este prezentă și în momentele fundamentale din viața omului: la botez, la căsătorie și la moarte. În acest context, ea simbolizează „luminarea” duhului celui botezat, „luminarea” căii vieții tinerilor căsătoriți sau „luminarea” drumului de veci al celui adormit. Asemenea tămâii, și lumânarea este o jertfă adusă lui Dumnezeu, și este obligatoriu ca ea să fie naturală, din ceară de albine, pentru că jertfa să fie curată.

Praporii sunt „icoane portabile”, bucăți mari de pânză pe care sunt pictate diverse chipuri – al Mântuitorului, al Maicii Domnului sau al altor sfinți –, și sunt purtați la înmormântări sau la diverse procesiuni. Ei simbolizează unitatea creștinilor în credința cea adevărată și biruința asupra păcatului și, de obicei, în fruntea lor este așezată Sfânta Cruce. Mai mult decât atât, praporii sunt o adevărată lecție de istorie, întrucât ei ne amintesc de izbânda Sfântului Constantin cel Mare, Împăratul care l-a biruit pe Maxențiu cu puterea semnului Sfintei Cruci, imprimat pe steagurile și pe armele de luptă.

Distribuie