Traditii si legende de Pastele Cailor

6

Data sarbatorii de Pastele Cailor coincide cu Inaltarea Domnului sau ziua de Ispas. Aceasta are mereu loc la 40 de zile dupa Pasti, in joia din a sasea saptamana de dupa Pasti. Unele persoane mai numesc aceasta sarbatoare si Joia iepelor.

In limbajul comun, expresia „la pastele cailor” a intrat cu un inteles foarte diferit, desemnand ceva foarte indepartat in timp sau niciodata. Totusi, aceasta expresie nu se regaseste si in alte spatii culturale.

Zona de provenienta a acestei sarbatori este Transilvania. Conform unei legende, pe cand Fecioara Maria il nastea pe Mantuitor, caii faceau mare zarva. Astfel, Nascatoarea de Dumnezeu Fecioara i-ar fi blestemat sa fie mereu animale flamande cu exceptia unei singure zile: Pastele cailor.

Aceasta sarbatoare este un bun prilej pentru a organiza targuri si pentru a incheia unele afaceri. De Pastele lor, caii nu sunt pusi sa traga la caruta. In trecut, in unele reiuni din tara se faceau unele slujbe religioase doar pentru sanatatea animalelor.

Mai mult, aceasta sarbatoare se tine doar cand Pastele Ortodox coincidea cu cel Catolic. Explicatia este ca in trecut, in anii in care Pastele Ortodox cadea intr-o zi diferita de cel Catolic, tarii ortodocsi imprumutau caii de la taranii catolici si viceversa. Iar cand cele doua sarbatori coincideau, caii se odihneau.

Distribuie