Colinde de Craciun

0

Unul dintre cele mai raspandite si mai frumoase obiceiuri in preajma Craciunului dar si a Anului Nou este colindul. In jurul sarbatorii de Craciun graviteaza o sumedenie de colinde, urari dar si traditii care aduc aminte de vremurile apuse.  Inainte de a merge cu colindul, copii se bucura de bucatele de la porc, care se taie de Ignat.

Sarbatoarea Craciunului este anuntata de obiceiul copiilor de a merge cu colindul, pentru a vesti Nasterea Mantuitorului. Mai mult decat atat, exista o veche traditie numita mersul cu icoana. Acest obicei este un tip de colindat facut de catre preotii din comunitatile locale care poarta icoana Nasterii Domnului, binecuvantandu-se casele si crestinii.

Totusi, in unele zone traditia colindului inca dainuie. In folclorul autohton Colindul de Craciun reprezinta cel mai important ciclu sarbatoresc popular traditional, dar si cel mai bogat si colorat mod de manifestare folclorica.

Scopul colindelor este de a saluta cu o bucurie nestavilita Nasterea Mantuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos. Prin intermediul colindelor reusim sa Il intampinam cu urari, daruri, cantece dar si jocuri stravechi.

Desi originea colindelor se pierde in vechimile istoriei poporului nostru, mostenirea lasata este una extrem de importanta. Colinde precum Steaua sus rasare, Buna dimineata la Mos Ajun, Iata vin colindatori, O, ce veste minunata sau Domnulet si Domn in cer se aud rasunand din vechi strabuni de Craciun.

Printre cele mai cunoscute repertorii traditionale care au loc odata cu Craciunul si Anul Nou se numara colindele de copii si cele de ceata, cantecele de stea, plugusorul, sorcova, jocurile cu masti, mersul cu capra dar si dansuri.

In esenta, colindele de craciun reprezinta bucuria legata de Nasterea Mantuitorului, unul dintre cele mai insemnate momente din credinta cea dreapta.

In zonele rurale, incepand cu noaptea de 23 spre 24 Decembrie si pana in zori, ulitele satelor sunt pline de micii colindatori cu traista dupa gat, caciula pe urechi dupa care merg din casa in casa si colinda gazdele. La sfarsit gazda le imparte colindatorilor covrigi, nuci, mere si prajituri.

Printre cele mai cunoscute colinde care se canta in Ajunul Craciunului se numara „Florile dalbe”, „Lerui ler”, „Ziurel de ziua”, „Iisus s-a nascut in seara de Craciun”, „Trei pastori” si munte altele.

Distribuie