Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Loc de pelerinaj la granița cu cerul infinit

0

România nu este doar binecuvântată cu o mare minunată, un lanț muntos la poalele căruia sunt înșiruite satele românești, o deltă cu peisaje care îți taie răsuflarea și depresiuni vizitate de turiști din întreaga lume, ci este mai ales încărcată de credință. Așezăminte monahale se aștern de-a lungul țării, în lung și lat, unele mai ferite decât altele de freamătul zilelor noastre. În inima Ardealului, la poalele munților Făgăraș, o mănăstire cu o arhitectură brâncovenească se înalță și atinge suav cerul. Mănăstirea Sâmbăta de Sus numită și „Mănăstirea Brâncoveanu” poartă amprenta istoriei și numele domnitorului Constantin Brâncoveanu precum și cel al vornicului Preda Brâncoveanu, ambii mijlocind pentru a pune bazele unui astfel de măreț proiect închinat Domnului.

Dărâmată și rezidită pe vremea regelui Mihai

Pe cât de falnic se înalță astăzi mănăstirea de la poalele lanțului muntos Făgăraș, pe atât de dureros „atinsă” de mâna păgână în trecut. Aceasta a fost dărâmată cu tunul de către un general habsburgic în 1785 în timpul conflictelor religioase din Ardeal.Ulterior, sub domnia regelui Mihai l aceasta și-a regăsit trăinicia fiind restaurată de către Mitropolitul Nicolae Bălan.

Înflorește sub mângâierea părintelui Arsenie Boca

Primul stareț al frumosului așezământ monahal de la Sâmbăta de Sus a fost nimeni altul decât părintele Arsenie Boca. Între 1940 și 1944, locul a înflorit cu adevărat, aici ajungând neîncetat mii de credincioși care doreau să stea de vorbă cu părintele, să se spovedească sau măcar să îl zărească îndeaproape. Acest fenomen însă i-a adus părintelui mai aproape nemeritata pedeapsă de a ajunge în închisorile comuniste. Nu o dată a fost ridicat și arestat chiar din mijlocul oamenilor care veniseră la Sâmbăta de Sus să îl vadă.

După plecarea părintelui Arsenie de la cârma mănăstiri, nu din voia sa ci a „binevoitorilor” regimului, lăcașul a fost cârmuit mai departe de mâini dârze ale stareților Serafim Popescu, Ioan Dinu sau Veniamin Tohăneanu.

Vizitată de mii de credincioși

Alături de bisericuța clădită în stil brâncovenesc în care erau oficiate slujbele religioase, lăcașul de cult s-a extins astăzi, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase din România. Încărcătura aparte, simplitatea și în același timp somptuozitatea locului îi atrag pe pelerini spre a vizita des mănăstirea. Cu o ospitalitate tipic ardelenească împletită cu smerenie și grijă față de aproapele, călugării de aici nu ezită să poftească la masa pelerinii care vin de departe.

Izvorul părintelui Arsenie, apa miraculoasă care vindecă

Credincioșii care ajung la Sâmbăta de Sus nu vizitează doar mănăstirea ci și locul care vorbește cel mai frumos despre timpul petrecut de părintele Arsenie Boca acolo: Izvorul care îi poartă numele.

Pelerinii se așează la coadă pentru a se închina și a lua apa miraculoasă despre care se crede că vindecă bolile și aduce lin

Distribuie