Postul ajută corpul și mintea să se elibereze de tentații

0

Postul, așa cum este el înțeles la nivel social, se referă în general la a nu manca anumite categorii de alimente. Acesta reprezintă doar un prim pas în ceea ce, la nivel creștinesc, reprezintă postul.

Postul, în accepțiunea divină, are mai multe componente și acestea pot fi exersate în tot timpul anului, nu doar în perioadele stabilite în calendar.

Postul se ține pentru curățarea sufletului

Când vorbim despre post bisericesc este bine de precizat că acesta are o mare legătură în primul rând cu înfrânarea de la cele lumești, cele care ne îndepărtează de la credință, de la apropierea de Dumnezeu.

Este o activitate continuă de stăpânire de sine de la tentații care ne fac să ne îndreptăm atenția către exterior, tentații care ne fac să pierdem legătura cu interiorul nostru care este de esență divină.

Prin supravegherea noastră constantă putem scoate la iveală obișnuințe care dacă nu sunt înlăturate din timp, ne deformează modul în care gândim și acționăm.

Astfel, pentru a ne crea un interior curat, postul se practică prin momente de decuplare față de exterior: momente în care să nu vorbim, să nu citim decât despre cele ajutătoare sufletului și mântuirii, să nu deschidem televizorul, să stăm cu noi în liniște, să mulțumim lui Dumnezeu pentru tot binele făcut și să ne rugăm pentru semenii noștri.

Prin post ne apropiem mai mult de vocea lui Dumnezeu

Eliberându-se de cele lumești ( gânduri, cuvinte, mâncăruri), creștinul are bucuria de a-și ajuta corpul și sufletul în același timp, prin diferite practici. De la a se abține de la  consumul anumitor alimente, lăsând corpul să elibereze tot ceea ce nu îi este necesar, să fie pur și curat (cel mai cunoscut tip de post), dar și de a înfrâna gândirea care ne depărtează de Dumnezeu.

În acest sens, înfrânarea are rolul de a ne ajuta să clădim în interior, să cultivăm virtuțile, să ne lepădăm de lucrurile care nu sunt plăcute lui Dumnezeu cu lucruri care să ne înnoiască viața întru Hristos.

Distribuie