Cuviosii Daniil Stalpnicul si Luca cel Nou

1

Cuviosii Daniil si Luca cel Nou sunt pomeniti de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe data de 11 decembrie.

Parintele Danil Stalpnicul a trait in vremea imparatului Leon cel Mare, care era cunoscut si sub numele de Macheli. Se tragea din Mesopotamia, din neamul Samosatelor, dintr-un sat numit Vitaria. Tatal sau purta numele de Ilie, iar mama acestuia era Marta. Pe cand avea cinci ani, parintii sai il duc la manastire invatand tainele Domnului si pornind pe calea cea dreapta. Sporeste in nevointele calugaresti si se duce la cuviosul Simeon sa ia binecuvantare de la acesta.

Odata ce il descopera pe Dumnezeu se duce in partile Traciei, langa Constantinopol la Anaplu. Aici Daniil se inchide intr-un templu idolesc pentru a rezista tentatiilor si ispitele demonilor. Mai apoi se urca pe stalp si indura atat arsita verii, cat si gerul iernii indurand toate conditiile potrivnice.

De-a lungul vietii sale a sarvarsit atat de multe minuni incat vestea de virtutea lui se raspandeste pana la urechile tuturor imparatilor vremii. Imparatul Leon, imparatul Zenon si uzurpatorul Vasilisc vin la Daniil sa se inchine. Acesta din urma le prezice ceea ce are sa li se intample. Iar pe cand sfanta Biserica a fost atacata de eretici isi sacrifica viata si se muta la Domnul in Ceruri. Hramul lui Daniil se savarseste in fiecare an la Anaplu.

Parintele Luca cel Nou a trait in timpul imparatilor Constantin Porfirogenitul si Romal Cel Batrat. Se trage din partile Rasaritului si este fiul lui Hristofor si al Caliei.

Pe cand a izbucnit razboiul cu bulgarii, Luca este trimis si acesta in razboi la ordinul imparatului. Dumnezeu il protejeaza si scapa cu viata, dupa care, Luca decide sa devina calugar pentru a-i sluji bunului nostru Dumnezeu. Sporing cu nevointele pustnicesti, a fost hironit preot. Iar ca sa isi domoleasca trupul se incinse in lanturi de fier, postind sase zile pe saptamana. Majoritatea vietii calugaresti si-o petrece in Muntele Olimp, la Constantinopol si la Calcedon. Acolo se suie pe un stalp unde va ramane 45 de ani si va savarsi foarte multe minuni dupa care Dumnezeu il ia alaturi de el in Ceruri.

Distribuie