Punerea in racla a braului Maicii Domnului

0

Biserica Ortodoxa cinsteste Punerea in racla a braului Maicii Domnului in fiecare an pe 31 august.

Conform traditiei, Sfantul Apostol Toma, care nu a fost prezent la inmormantarea Maicii Domnului, primeste Sfantul Brau ca dovada a invierii si inaltarii Fecioarei Maria cu trupul la cer. Braul a fost tesut de Maica Domnului din par de camila. Pana in secolul al IV-lea, acesta a fost pastrat cu mare cinste in cetatea Iersualimului, pana cand Arcadie, il va duce la Constantinopol in anul 395.

Fiul imparatului Teodosie cel Mare, Arcadie, luand Sfantul brau al Presfintitei Nascatoare de Dumnezeu Fecioara din Ierusalim, fiind acolo pastrat cu mare cinste si sfintenie alaturi de cinstita ei haina de o credincioasa, il duce la Constantinopol unde il va aseza intr-un sicriu luminat, caruia ii da denumirea de sfanta racla.

Punerea in racla a braului Maicii Domnului
Punerea in racla a braului Maicii Domnului

Trecand astfel circa patru veacuri, acea racla este deschisa de imparatul Leon cel intelept, pentru sotia sa, Zoe, femeie chinuita de un duh necurat. Prin vedenie dumnezeiasca aceasta ii cere imparatului sa deschida racla, pentru ca sfantul brau sa fie pus pentru ea pentru a se lecui.

Imparatul, sarutand braul sfant si punandu-l peste imparateasa prin mana patriarhului din acele timpuri, o minune avu loc, iar imparateasa scapa de indata de acea boala. Toti cei prezenti incepura a il slavi pe bunul Dumnezeu, pe Mantuitorul Iisus Hristos, aducand cuvinte de multumire Preacuratei Fecioare Maria. Mai apoi, acestia vor pune sfantul brau in sicriul luminat.

Tot in aceasta zi, Biserica Ortodoxa ii praznuieste si pe Sfantii Mucenici Andrei, Iraclie, Faust si Mina.

Distribuie