Rusaliile sunt praznuite in fiecare an la 50 de zile de la sarbatoarea Sfintelor Pasti.
Sarbatoarea de Rusalii este cunoscuta si sub denumirea de Pogorarea Sfantului Duh si reprezinta o sarbatoare extrem de importanta pentru toti crestinii. Aceasta sarbatoare marcheaza coborarea Duhului Sfant asupra ucenicilor Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Conform scrierilor din Noul Testament, acest eveniment s-a intamplat in ziua rusaliilor evreiesti, la 50 de zile de la Invierea Domnului nostru Iisus Hristos. Tocmai de aceea aceasta sarbatoare crestina este cunoscuta in randul credinciosilor si sub numele de Cinzecime.
In Vechiul Testament, Rusaliile au reprezentat la inceput o sarbatoare agricola de bucurie a evreilor in care se oferea parga din roadele pamantului. Ulterior, aceasta devine o aniversare a Legamantului, care a fost incheiat la 50 de zile dupa iesirea din Egipt.
De asemenea, si Rusaliile crestine au o stransa legatura cu Legamantul, reprezentand o sarbatoare a incheierii launtrie a Noului Legamant al harului si al iubirii, odata cu coborarea Sfantului Duh. Mai mult decat atat, Rusaliile sunt si consacrarea solemna a Bisericii pe care Mantuitorul a intemeiat-o.
Prin Pogorarea Sfantului Duh, Apostolii au fost incredintati cu puterea de a grai limbi pe care ei nu le cunosteau pana atunci. Au reusit sa descopere atat invatatura Mantuitorului, dar si a altor neamuri in mai multe limbi. Inceputul a fost chiar in aceasta zi de Rusalii, cand toti iudeii din Ierusalim si din intreg Orientul au inteles mesajul pe care acestia il purtau. Pelerinii care nu reuseau sa isi explice cum reusesc Apostolii sa graiasca in mai multe limbi ii acuza ca ar fi “plini de must”, si anume beti. Atunci Sfantul Petru lua cuvantul pentru a apara Apostolii dar si pentru a propovadui minunile pe care Mantuitorul nostru le-a facut.
Se obisnuieste sa se vorbeasca de trimiterea Sfantului Duh in lume, ca despre un act prin care Duhul ar lua locul lucrarii lui Hristos. In acest caz, Biserica ar fi numai opera Sfantului Duh. In realitate insa, Duhul trebuie vazut intotdeauna ca Duhul lui Hristos, deci, nu trebuie vazut sau conceput ca despartit de Hristos.
In ziua de Rusalii, crestinii obisnuiesc sa vina la biserica si sa aduca frunze de nuc sau de tei, simboluri ale limbile de foc, ca semne ale coborarii Sfantului Duh. Acestea sunt binecuvantate si impartite credinciosilor.
sursa foto: Atelier Icoane
Domnule “autor”, din cata aritmetica stiu, din data de 1 mai pana la 31 mai sunt 30 de zile, nu 50. Chiar nici macar o asemenea socoteala sa nu stii face? Rusaliile sunt – in acest an – pe data de 19 iunie. Noroc pe noi ca nu ne luam dupa toti neofitii si ne-am cumparat calendar.
Multumim pentru atentionare. Din neatentie a ramas mentionata data de anul trecut. Am corectat acum. Va invitam sa ne semnalati in continuare eventualele erori din site 😀
Felicitări pentru achiziționarea calendarului! Un domn cu barbă e puțin mai fericit, acu’ :))
Pe zi ce trece religia se subtiaza tot mai tare si asta din cauza trogloditilor care-i fac deservicii; de aceea cea mai buna cale, e calea de mijloc.
Dumnezeu sa dea putere si sa va bine cuvinteze si sa va călăuzească pașii. Si Dumnezeu sa ne dea putetere si viață veșnică sa avem si ma rog lui Dumnezeu sa ne dea putere si sa vegheze a supra nostra si a tuturor oamenilor încât și oamenilor si copilașilor bolnavii.Amin
De ce nu explicati clar despre venirea Duhului Sfint care era de fapt scopul.Domnul Isus ne spune ca daca el nu se duce Mingaitorul nu vine si asta inseamna ca Domnul Isus a fost implicat in acest Duh .DOMNUL Isus sa intors prin acest Duh sa cheme lumea la mintuire.Cititi Faptele Apostolilor cap.3 vers26.Domnul Isus avenit inapoi prin Duhul lui DUMNEZEU si face lucrarea lui DUMNEZEU prin Duhul lui DUMNEZEU. De aici incepe ce spune Domnul Isus EU in TATAL si TATAL in MINE si eu in VOI.Fiti binecuvintati cu lumina.