Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron

0

Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron este pomenit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 17 februarie.

Teodor Tiron a trait pe vremea impartilor Maximian si Maximin si se tragea din mitropolia Amasiei, un sat pe nume Himialon. Inca de cand era la o varsta frageda este inclus in oastea tironilor, fiind inclus in ceata prepozitului Vringa.

Este chemat la judecata iar datorita faptului ca si-a recunoscut credinta in Hristos si a batjocorit idolii paganilor asemuindu-i cu niste statui fara suflet facuti de mainile oamenilor.

Oferindu-i putin ragaz pentru a se razgandi, acesta nici nu concepu acest lucru, preferand sa savarseasca o fapta enorm de importanta. Arde statuia idolilor pe care paganii o considerau mama idolilor. Din cauza acestui lucru este prins, marturisind totodata faptul ca el singur a dat foc statuii respective.

Pentru acele cuvinte este supus la o serie de torturi inimaginabile, primind cununa muceniciei dupa ce este aruncat intr-un cuptor aprins. Pomenirea Sfantului Mucenic se face intr-o manastire situata in Torachia, in sambata dintai a Postului mare, cand acesta a savarsit o minune extraordinara si a scapat poporul ortodox de hranirea din animalele sacrificate in numele idolilor.

La o jumatate de veac dupa moartea Sfantului, Iulian Apostatul, imparat pagan, dorea sa ii batjocoreasca pe crestini. Astfel, da ordin guvernatorului din Constantinopol sa ude toate proviziile din pietele cu alimente cu sangele animalelor jertfite in numele idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Teodor, aratandu-i-se in vis Arhiepiscopului Eudoxie, ii porunceste acestuia sa ii anunte pe crestini sa refuze sa cumpere din piata, ci sa manance mai degraba grau fiert cu miere, ingrediente din care se face coliva.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie