Sf. Mc. Sofia si fiicele sale

0

Sfanta Mucenita Sofia alaturi de fiicele sale Pistis, Elpis si Agapis sunt sarbatorite de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 17 septembrie. Acestea au trait in Italia in timpul Imparatului Adrian, care a domnit intre anii 117-138. In limba greaca, numele de Sofia inseamna intelepciune. Sfanta Mucenita a avut trei fete pe care aceasta le-a botezat dupa numele celor trei virtuti teologice. Pistis inseamna credinta, Elpis se traduce prin nadejde iar Agapis inseamna dragoste.

Deoarece era o perioada in care crestinii erau persecutati, Sofia si fiicele sale au avut mult de suferit. Prefectul provinciei, un om invidios si cu o inima neagra cu numele de Antioh le denunta imparatului Adrian pe motiv ca acestea ar fi crestine. La auzul acestora imparatul le ordoneaza sa se lepede de Dumnezeu si sa renunte la crestinism. Mai mult decat atat, pentru a le cruta Adrian le ceru sa aduca jertfa zeitei Artemis. Sofia si fiicele ei au refuzat iar Adrian ordona ca fiicele Sofiei sa fie omorate. Prin acest mod Sofia ar fi avut mult mai mult de suferit, nu doar din cauza torturii la care a fost supusa dar si datorita pierderii fiicelor sale. Fetele sfintei, desi erau de varste fragede – Pistis avea 12 ani,, Elpis 10 ani iar Agapis 9 ani – au fost martirizate in anul 137.

Dupa ce vazu cu ochii ei cum fiicele sale sunt omorate Adrian ii dadu drumul considerand ca toate aceste chinuri vor fi mult prea mult pentru orice mama. Asadar Sofia lua trupurile celor trei fete si le ingropa pe un deal in afara cetatii. Statu la mormantul lor timp de trei zile in care se ruga continuu, iar bunul Dumnezeu a decis sa o ia alaturi de el la Ceruri unde fiicele sale o asteptau. Mormintele Sfintei Sofia si a fiicelor sale au fost gasite pe drumul roman Via Aurelia, loc unde s-a ridicat ulterior Biserica „Sfantul Mucenic Pangratie”. Incepand cu anul 1992, Sfanta Mucenita Sofia a devenit ocrotitoarea capitalei Bugariei.

sursa foto: http://www.ateliericoane.ro/

Distribuie