Sf. Sfintiti Mucenici Clement, Episcopul Romei si Petru, Episcopul Alexandriei

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sf. Sfintiti Mucenici Clement si Petru in fiecare an pe 24 noiembrie.

Sfantul Clement era de neam roman si se tragea dintr-o familie imparateasca, fiul al lui Faust si al Matildei. In ciuda eforturilor parintilor sai, oferindu-i invatatura intelepciunii elinesti, il afla pe Sfantul Apostol Petru, de la care invata despre credinta cea dreapta in Hristos, devenind propovaduitor al Evangheliei lui Hristos. In cursul vietii a scris cartea Asezamintele Sfintilor Apostoli, dupa care este hironit ca episcop al Romei. Fiind insa prins de imparatul Domitian, este chinuit si exilat la o cetate pustie, aproape de Cherson. Acolo, i se leaga o ancora de fier de gat si este aruncat in mare. Astfel isi gasi sfarsitul dreptul Clement.

Iar bunul Dumnezeu, dupa moartea lui Clement, facu o minune. In fiecare an cand se facea pomenirea Sfantului Clement apa se departa de mal circa 5 kilometri, lasand loc sa mearga pe uscat pentru credinciosii care se duceau sa il praznuiasca pe sfant timp de sapte zile.

Odata, pe cand marea se departa iar poporul mergea sa il praznuiasca pe sfant, odata cu incheierea praznicului aproape toti credinciosii iesisera din mare. Totusi, acolo ramasese un copic mic, pe care parintii il uitara.

Iar cand marea se intorsese iar locul fusese acoperit de apa, parintii acestuia plangeau si jeleau lipsa acestuia prin intreg orasul. Iar anul urmator, cand marea se retrasese, au mers in acelasi loc si au descoperit cum copilul lor era teafar, stand langa mormantul sfantului. Copilul fiind intrebat cum a scapat nevatamat si cum s-a hranit, a raspuns ca acesta a pazit mormantul sfantului, fiind hranit si protejat de sfant, cu ajutorul rugaciunilor sale.

Sfantul Petru, episcopul Alexandriei a trait pe vremea imparatului Maximian. A fost invatuitor al credintei crestine si propovaduitor al celor drepte. Datorita acestor lucruri imparatul voia sa ii taie capul. Atunci, il supara Arie si cerand iertare, rugandu-se si tot poporul pentru aceasta.

Totusi, sfantul ramasese neinduplecat, alugandu-l si blestemandu-l totodata, spuandu-i sa fie despartit de marirea Mantuitorului si in acest veac si in cel viitor.

Acesta spunea catre credinciosi ca a vazut pe Dumnezeu sub forma unui cocon mic de o stralucire mai puternica decat soare, insa fiind imbracat intr-o haina zdrenturoasa din cap pana in picioarele. Acesta Il intreba de ce ii este rupta haina, la care bunul Dumnezeu ii spune ca Arie a fost cel care i-a rupt-o. Prin acest semn Dumnezeu ii arata lui Petru despartirea si oserbirea pe care Arie a facut-o lui Hristos, nerecunoscand ca Hristos este de o fiinta cu bunul Dumnezeu. Sfantul s-a savarsit dupa porunca imparatului prin taierea capului, primind cununa sfanta a muceniciei.

Share.