Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca

0

Maica Maria este praznuita de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 1 aprilie.

Cuvioasa se tragea din Egipt si la inceput ducea o viata desfranata si dezordonata. Astfel, ea chema sufletele oamenilor spre pierzare prin desfatarea impreunarii desfranate.

Astfel isi petrece Maria saptesprezece ani din viata in necuratie, facandu-se vinovata pentru faptele si pacatele pe care le-a savarsit. Totusi, Cuvioasa Maria, sub indrumare Dumnezeiasca, intelege greselile sale si decide sa isi dedice restul vietii nevointelor celor din jur, dand dovada de o virtute rar intalnita.

Atat de mult se inalta prin nepatimire incat pana si apa Iordanului trecea pe deasupra cand ea statea ingenunchiata pe pamant la rugaciune, fiind ridicata si inaltata in sus.

Pricina intoarceii Cuvioasei Maria a fost urmatoarea: pe cand era momentul inchinarii Cinstitei Cruci a mers impreuna cu alti tineri desfranati in mai multe locuri din Ierusalim.

Poposind la portile bisericii si vazand ca este oprita fara ca cineva anume sa nu ii dea voie sa intre, pune chezas pe Nascatoarea de Dumnezeu Fecioara ca daca va fi lasata sa intre in biserica va trai cu intelepciune si va renunta la toate cele rele, refuzand sa dea curs atat poftelor cat si dezmierdarilor trupesti.

Vazand ca Domnul o lasa sa intre in biserica intelesese ca ea o luase pe caile cele gresite. Toata viata sa se tine de ceea ce promise, trecand Iordanul si mergand in pustiu timp de patruzeci si sapte de ani, timp in care nu avea sa vada niciun chip de om.

Totusi, Maria Egipteanca nu era trista deoarece il avea mereu pe Dumnezeu, cu ajutorul Caruia a a ajuns pe calea cea dreapta unde va ramane pana cand bunul Dumnezeu o va lua la el in Ceruri.

Sfantul Zosima este cel care o impartaseste pe Cuvioasa Maria si o ingroapa intr-un loc de cinste.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie