Sfantul Irineu

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Irineu in fiecare an pe 6 aprilie.

La inceputul secolului al IV-lea, odata cu moartea preotului Montanus si a sotiei sale, Maxima a fost arestat si episcopul cetatii, Irineu. Conform actului sau martiric in urma procesului de judecata, Irineu era tanar si avea o familie si copii mici.

Acesta a fost capturat si intemnitat la ordinele guvernatorului Probus. Acesta din urma voia cu orice pret sa il sileasca sa aduca jertfe idolilor. Totusi, Irineu a refuzat si i-a spus guvernatorului urmatoarele: „Mi s-a poruncit sa primesc mai degraba chinurile decât sa sacrific demonilor, tagaduind pe Dumnezeu“.

La auzul celor spuse si vazand ca Irineu refuza in ruptul capului sa se lepede de Dumnezeu, Probus ordona ca sfantul sa fie torturat. A decis pentru moment sa nu il omoare in speranta ca il va convinge sa se converteasca si sa aduca jertfa idolilor. Totusi, Irineu refuza cu indarjire acest lucru, pastrandu-si credinta.

La torturarea sa au asistat membri ai familiei sale precum sotia sa, parintii, sau chiar si alte rude, toti implorandu-l sa se supuna ordinelor guvernatorului. Totusi, credinta acestuia in Dumnezeu era prea puternica si nu a putut fi induplecat nici de catre familia lui.

Dupa inca o incercare desarta de a il converti, Probus il ameninta cu moartea la care Irineu ii raspunde „Sunt ferit continuu de moarte, când, prin chinurile pe care crezi ca mi le-ai facut, dar pe care nu le simt, primesc pentru Domnul viata vesnica”. Nereusind sa ii convinga nici macar pe copiii lui Irineu, Probus ordona sa ii fie taiat capul, iar trupul sa fie aruncat in raul Sava, precum s-a procedat si cu Montanus si Maxima.

sursa foto: http://www.sfintiromani.ro

Distribuie