Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul Înaintemergătorul

1

Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, acela care a avut cinstea şi responsabilitatea de a fi Înaintemergătorul Mântuitorului, a călăuzit sufletele pierdute spre limanul mântuirii.

Lui, „cel mai înalt dintre cei ce s-au născut dintre femei”, după cuvintele divine ale Domnului Iisus Hristos, i se cuvine o adâncă recunoștință și venerație. Nu a fost un simplu om, clătinat de vânturile vremurilor sau sedus de opulența pământească. Ci un adevărat trimis al Domnului, ce s-a îmbrăcat în asprimea dreptății și a sfințeniei, fiind simbolul neclintit al devotamentului față de misiunea sa divină.

Când se sărbătorește Sfântul Ioan Botezătorul

Ziua în care păstrăm vie amintirea Sfântului Ioan Botezătorul este stabilită la două zile după marea sărbătoare a Bobotezei. Aceasta este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos, la vârsta maturității, aşa cum evreii o considerau, a fost introdus în fața umanității de către Sfântul Ioan, marcând un moment pivotal în istoria mântuirii.

În această zi binecuvântată, a 7-a zi a lunii ianuarie, tradiţiile și superstițiile se împletesc cu sfințenia momentului, oferind credincioșilor un prilej de reflecție și reculegere. Aflați mai multe despre această sărbătoare deosebită: „Sfântul Ion – Lumina care vestit Mântuirea, sărbătorit pe 7 ianuarie. Tradiții și învățături adânci despre Sf. Ioan Botezătorul”.

Sfântul Ioan Botezătorul mai este prăznuit de asemenea și în data de 24 Iunie, sărbătorind Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care în popor poartă numele de Sânziene sau Drăgaică. Dar și pe 29 August (Tăierea capului Înaintemergătorului)

De unde vine numele Ioan și cine sărbătorește

Numele de Ioan, alături de derivările sale Ion și Ioana, străbat paginile istoriei noastre creștine ca o lumină ce ne amintește de mila lui Dumnezeu. Originea acestui nume, ce provine din vechiul ebraic, este o întrupare a binomului divin: „Jahve” – Numele suprem al Domnului, în prezența sa concisă ca „Jo”, și „hanan”, mărturisind actul de a avea milă. Astfel, așa cum tradiția ne învață, numele Ioan devine cântecul „Jahve a avut milă” sau sublima afirmație „Dumnezeu este milos”.

Însă misterele numelor sunt precum apele adânci, cu straturi și mai profunde. O altă interpretare ne spune că acest nume este, în fapt, o prescurtare a „Iehohanan”, având sensul de „Dumnezeu s-a milostivit”. Și din inima slavilor ne vine o nouă interpretare, proclamând că „Dumnezeu este bun”.

Numele acesta, care a inspirat atâtea suflete și a vegheat atâtea destine, a dat naștere unei pleiade de derivări:

  • Ion, Ioana, Oana, Onuța, Nelu, Nela, Nilă, Nuțu, Janina, Jana, Janos, Jean, Jeana, Jovanni, Johanna, Juan, Juana, Juanito, Johan, Iana, Ionuț, Ionica, Ionică, Ionela, Ionel, Ioanichie, Iona, Ioannis, Ioanid, Ianos, Ivan, Iova, Ivana, Gianina, Gianni, Giovanni, Yanni și Yannos.

Numele Sfântului Ioan Botezătorul, care a pregătit calea Mântuitorului, este purtat de aproximativ două milioane de români, fiecare dintre ei fiind martor al acestei moșteniri sacre.

Mesaje și Urări de Sfântul Ioan Botezătorul

  • „Sper ca sărbătoarea Sfântului Ion sa fie semnalul unui nou început, sa ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire si mai ales… multa dragoste!”.
  • „Ziua de 7 ianuarie să aducă tuturor românilor multă sănătate şi fericire şi ca spiritul acestei zile sfinte să nu fie uitat. La mulți ani”
  • „Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată înţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!”
  • Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sfântul Ion cât mai frumoasă!
  • De Sf. Ioan, cei dragi să te înconjoare cu căldura sufletelor lor într-o seară magică, iar fericirea să te ia în brațele ei în acest moment special!
  • Pentru ca astazi este o zi speciala pentru tine, ma alatur si eu celor ce-ti doresc din adancul sufletului numai bine.

Mesaje de LA MULȚI ANI!

  • Este ziua ta, Ioana, un nume la fel de pur şi gingaş ca tine! La mulţi ani!
  • ”Felicitări dragul meu cu ocazia aceastei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani!”
  • Felicitări, dragul meu Ioan, cu ocazia acestei zile. Îţi urez să fii mereu sănătos şi plin de voie bună. La mulţi ani!
  • ”E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău! La Mulți Ani!”
  • Fie ca Sfântul Ioan să îţi călăuzească paşii spre fericire şi împliniri. La mulţi ani!
  • Cu ocazia zilei tale de nume, îţi doresc să ai parte de toata bunătatea vieţii, de fericire şi de împliniri.
  • ”În această zi minunată, eu îți doresc să-ți trăiești viața așa încât să nu-ți pară rău de niciun pas făcut, de niciun zâmbet dăruit și să ai puterea să lași în urmă tot ceea ce te supără, pentru a putea fi fericit! Esti un suflet minunat și mă bucur că am avut șansa să te cunosc! Din toata inima îți urez LA MULTI ANI!”
  • ”Îți urez La mulți ani, pentru că porți acest nume și fie ca Sfântul Ion pe care îl reprezinți să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioară.”
  • ”Iți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viața și îți urez un sincer La Mulți Ani!”
  • ”La mulți ani și mult noroc în această zi specială. Îți dorim să ți se îndeplinească toate dorințele! Sănătate și numai bucurii!”
  • ”La mulți ani și Sfântul Ion să te călăuzească mereu!”
  • ”Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alatur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului numai bine. La mulți ani!”
  • Un ocean de sănătate, Un munte de noroc, Un camion cu bani, Si un sincer: La mulţi ani, Ioane!
  • Azi, de ziua numelui, iţi urez şi eu să fii iubit(a) şi să ai parte de tot ce îţi doreşti. La mulţi ani!

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul

O, zi binecuvântată, când sufletele credincioșilor se îmbracă în mantoaie de lumină și săvârșesc acte de credință și evlavie! Ziua de Sfântul Ion, feritoare de gospodării și aducătoare de veselie, se apropie și cu ea, datini străvechi se trezesc la viață în inimile oamenilor.

  • În vremurile de demult, se zice că bunul Dumnezeu veghează la fericirea și protecția fiecărui suflet ce cinstește această zi. Se serbează cu nădejde ca gospodăriile să fie ferite de flăcările mistuitoare și animalele să fie ocrotite de fiarele sălbătice.
  • Femeile, adevărate mame și surori ale comunității, se adună într-un alai luminos la gazdă, unde mesele sunt îmbelșugate de bucate și nectaruri, într-o petrecere cunoscută sub numele de „Iordănitul femeilor”. Până când primele raze ale dimineții își fac apariția, acestea dansează și se veselesc, considerând că astfel se „iordănesc”.
  • Pe câmpii și dealuri, tineri vrednici, purtând cu ei agheasmă sfântă de la Bobotează, umplu lăcașurile sfinte cu rugăciuni și cântări. După ce preotul își încheie slujba, tinerii stropesc cu agheasmă pe fiecare suflet ce părăsește biserica, urându-le. Și aceia care sunt binecuvântați cu acest strop divin, răsplătesc pe tinerii urători, care, mai apoi, se adună în cinstea acestui eveniment.
  • Tradiția străbună ne învață că, în această zi sfântă, fiecare credincios trebuie să se învăluie în mireasma agheasmei noi, astfel încât să fie protejat de rele și boli.
  • După această zi, gerul se blândește, iar răcoarea se transformă în căldură, într-o mângâiere divină peste pământ. Cine nu se veselește în această zi, sufletul i se va înnegura, și va purta tristețea în inimă tot anul.
  • Și cum să nu amintim de alaiurile frumoase din inima Transilvaniei și Bucovinei, unde „Udatul Ionilor” își are rădăcinile adânc înfipte? În Bucovina, la porțile bărbaților cu numele sfânt, brazii împodobiți stau mândri, iar în Transilvania, cei cu numele de Ion sunt purtați în alai până la râu, unde sunt reînnoiți în spirit.
  • Cu toate acestea, la petrecerile acestui sfânt se bea vin alb, binecuvântat, pentru a nu aduce aminte de martirajul Proorocului Ioan. Și în această zi, lumina veșnică a candelei nu trebuie stinsă, și nici cuțitul nu trebuie folosit, pentru a menține armonia și pacea în familie.
  • Pentru a purta protecția divină, se crede că este bine să te speli pe față cu agheasmă mare, luată de la Bobotează, astfel încât să fii ferit de năpaste.
  • Vergelul, cunoscut și sub denumirea de „Spargerea Crăciunului”, încheie această perioadă sacră, aducând bucurie și mângâiere sufletelor. Fetele nemăritate pregătesc bucate delicioase, iar tinerii se ocupă de muzică, într-un ospăț ce încheie cu frumusețe sărbătorile de iarnă.

Rugăciuni către Sfântul Ioan Botezătorul

1. Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință.

Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

2. O, Mergatorule inainte al Domnului si Botezatorule al lui Hristos, mari si multe sunt vredniciile date tie de la Dumnezeu, fiindca tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit.

Tu, dupa fagaduinta si proorocie ingereasca, te-ai si nascut. Numele tau prin cuvantul Arhanghelului Gavriil mai inainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegarii limbii tatalui tau s-a pecetluit. Tu, din copilarie, in pustie ai vietuit si, ca o pasare a cerului, desavarsit neagoniseala ai iubit, cu agurida si cu miere salbatica te-ai hranit. Tu ai fost crinul cel cuvantator al vailor si al pustiilor, care in loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus imbracand trupul tau, cu peri de camila l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat in pustie si calea Domnului o ai pregatit. Tu, cu duhul si cu puterea lui Ilie, in lume te-ai aratat si nelegiuirea lui Irod si a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu esti martorul cel preavestit al Preasfintei si de viata facatoarei Treimi. Tu pe Mantuitorul catre multimea popoarelor L-ai marturisit si cu degetul tau L-ai aratat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridica pacatele lumii. Tu, de catre insusi Domnul, mai mult decat prooroc ai fost marturisit si dupa Nascatoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om nascut din femeie.

Deci, pentru toate aceste vrednicii si daruri, multimea popoarelor crestine te socoteste pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare indrazneala catre El. De aceea si eu, smeritul si mult pacatosul, cu multa evlavie, cu durere de inima si cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, sa-mi fii mie, pacatosului celui nemernic si cu totul neputincios, mare aparator si grabnic izbavitor de toate ispitele si incercarile acestea ale vietii de acum. Roaga pe Preamilostivul Dumnezeu ca, cu a Sa nebiruita putere, sa ma pazeasca in toata vremea de primejdiile vazutilor si nevazutilor vrajmasi, sa ma sprijineasca cu a Sa mila la vreme de ispita si sa ma intareasca cu darul Sau, pentru rugaciunile Preasfintei si Preacuratei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria, ca sa pot rabda pana la sfarsit toate necazurile, ispitele, durerile si suferintele, ca si intristarile veacului acestuia de acum. Si asa, prin mijlocirea sfintelor si preaputernicelor tale rugaciuni, sa dobandesc mila lui Dumnezeu si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos in ceasul cel de pe urma al sfarsitului meu. Amin!

3. Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde.

Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac.

Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul.

Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul

Troparul, glasul al 4-lea

Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem
noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat
la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.

Condac 1:

Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul, după datorita mulțumire, pe tine apărătorul și fierbinte
sprijinitorul nostru te rugăm, cel ce ai îndrăznire către Domnul, din toate nevoile ne slobozește pe noi ca
să-ți cântăm: Bucură-te, Sfinte Ioane, Preacinstite Înaintemergătorule!

Vezi întregul acatist al Sfântului Ioan Botezătorul aici: Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul

Canonul Sfântului Ioan Botezătorul

Cântarea 1

Irmosul: Înainte Mergătorule, nu te scârbi de mine, cel ce te laud pe tine
cu limbă întinată de lut și spurcată de buze mincinoase.

Noianul milei inundându-l cu râurile pocăinței, cu repejunile râului
Iordan scufundă păcatele mele, înțeleptule Botezător, și cu ploile
lacrimilor, adapă cugetul meu.

Tu, ca un luceafăr de dimineață, ai răsărit din pântece sterp,
binevestind limpede pe Soarele Dreptății, Cel ce se înălța din nor
feciorelnic.

Vezi întregul canon al Sfțntului Ioan Botezătorul aici: Canonul Sfântului Ioan Botezătorul

Întrebări și răspunsuri despre ziua Sfântului Ioan Botezătorul

În ce zi se sărbătorește Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul?

Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătorește pe data de 7 Ianuarie. În calendarul ortodox mai este sărbătorit și pe 25 Iunie (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul) dar și pe 29 August (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul)

Ziua Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare recunoscută legal?

Nu este una din sărbătorile recunoscute de stat. Nu se acordă zi liberă.

Al cui este considerat protector?

Când vorbim despre Sfântul Ioan Botezătorul, inimile credincioșilor bat mai tare, pentru că simbolizează protecția divină pentru sufletele cele mai nevinovate dintre noi – pruncii.

La ce ajută rugăciunile către Sfântul Ioan Botezătorul?

Rugăciunile către Sfântul Ioan Botezătorul ajută la curățarea păcatelor sufletești și protecție în fața primejdiilor.

Este zi de post sărbătoarea?

Ziua de 7 Ianuarie este zi de post cu dezlegare la pește.

Întrebări scurte

Este sărbătoare cu cruce roșie? – DA

Ai voie să faci baie? – NU

Se merge la muncă? – DA

Se spală mașina? – NU

Ai voie să gătești? – NU

Se spală hainele? – NU

Se fac nunți? – NU

Viața sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul este considerat că fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale creștinismului. Acest fapt se poate observa dat fiind faptul că Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit de către credincioși și de către Biserică de trei ori pe an. Spre exemplu, în calendarul ortodox acesta are mai multe zile de pomenire: 24 iunie, reprezentând nașterea să (sărbătoare cunoscută și sub numele de Drăgaica sau Sânziene), 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan Botezator al Domnului și 29 august, dată reprezentând tăierea capului Sf. Ioan.

Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sf. Prooroc Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie a fiecărui an. Motivul acestei cinstiri o reprezintă arătarea Sfintei Treimi la Botezul Domnului de la Iordan. De-a lungul viețîi sale, misiunea Sf. Ioan era de a răspândi vestea apropierii lui Hristos și de a boteza în râul Iordan pe toți oamenii care doreau să se pocăiască.

Cunoscut că fiind ‘Mijlocitor al legii’ și ‘propovăduitor al pocăinței’, ‘sfeșnic și înger’, Sfântul Ioan este proorocul care închide cartea Vechiului Testament și deschide cartea Noului Testament.

Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul Inaintemergatorul
Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul Inaintemergatorul

Născut în familia preotului Zaharia la Ein-Karem, localitate situată la 10 kilometri de Ierusalim, Îngerul Gravril a prevestit venirea acestuia pe lume în timpul unei sluje oficiate la templu de către tatăl Sfântului Ioan. Mama acestuia, Elisabeta, înaintată în vârstă și neavând copii, era descendenta a lui Aaron. Preotul Zaharia, necrezand profeția îngerului a rămas mut.

Sf. Prooroc Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înaintea Domnului nostru Iisus Hristos. Sfântul este iubit de către credincioși pentru devotamentul de care a dat dovadă de-a lungul vieții sale. Acesta a fost un model drept de urmat pentru primii asceți ai creștinismului. Ioan Botezătorul este considerat de către Biserica Ortodoxă ca fiind „Inaintemergatorul Domnului”, cel sortit să pregătească mulțimile pentru venirea și primirea Mântuitorului. Cel mai important mesaj pe care acesta îl transmitea credincioșilor era: „Pocăiți-va, că s-a apropiat împărăția cerurilor”. Toți oamenii care doreau să renunțe la păcate erau botezați de către acesta în râul Iordan.

În unele predici ale sale Sf. Ioan l-a criticat pe Irod pentru faptul că s-a căsătorit cu Irodiada, aceasta fiind fosta soție a lui Filip, fratele sau vitreg. La cererea Salomeei, fica Irodiadei, Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul iar capul să îi fie adus Salomeei pe o tavă. Conform celor relatate de către Biblie aflăm faptul că trupul sau a fost înmormântat de către creștini la Samaria.

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul

Lumina divină, ce strălucește dincolo de orizontul istoriei, ne descoperă locașuri unde rămășițele pământești ale Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul își găsesc odihna.

De la liniștea Bisericii Sfântul Dimitrie din Pireu, Grecia, până la sfântul sol al Catedralei Notre-Dame din Amiens, Franța, moaștele Înaintemergătorului sunt ca niște luminări ale credinței aprinse în lăcașuri sfinte, purtând cu ele o parte din taina Împărăției. Și astfel, pe acest tărâm al nostru, românesc, la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Lipnița, Constanța, simțim prezența divină a Sfântului prin moaștele ce se odihnesc aici.

Însă, într-un colț de lume, unde apele Mării Negre se sparg de coasta orașului Sozopol, Bulgaria, un descoperire recentă, în anul Domnului 2010, ne-a reamintit că tainele cerului sunt adesea ascunse în pământ. În adâncul Insulei Sf. Ivan, pe ruinele Mânăstirii Sf. Ioan Botezătorul, mâna iscusită a arheologilor, conduși de venerabilul Kazimir Popkonstantinov, a scos la lumină o raclă-relicvariu din alabastru. În ea, fragmente sacre ale Sfântului – un braț, tălpi de picior, dinți și o bucată din față – stau mărturie a tainei divinității.

Tradiția ne spune că această biserică veche, construită în secolul V, a fost ridicată pe mormântul sau având la temelie moaștele Sfântului. Alături de relicvar, s-a găsit și o cutiuță inscripționată în limba greacă, care sugerează că un anume Toma ar fi adus aceste moaște sfinte, datând de la Nasterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Arheologii, cu inimi pline de speranță, cred că moaștele ar proveni din marea cetate a credinței, Constantinopol, fiind un dar al Patriarhiei Ecumenice pentru această mânăstire. Biserica Ortodoxă Bulgara, recunoscând autenticitatea moaștelor, le-a încredințat bisericii cu hramul Sf. Gheorghe din Sozopol.

Mii de credincioși, români, bulgari, și din alte neamuri, au venit să se închine și să simtă prezența divină în fața acestor moaște, care acum stau odihnă într-o raclă de argint, darul unui om de stat.

 

Distribuie