Sfantul Prooroc Miheia

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Prooroc Miheia in fiecare an pe 14 august.

Miheia s-a nascut in Morati, cu aproape 660 de ani inainte de Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Miheia era copilul lui Ioram, se tragea din tribul lui Iuda si a proorocit timp de 84 de ani.

Crestinii il cunosc sud numele de „Moresitul”, denumire care provine de la numele satului in care a luat fiinta – Morati sau Moreset. A fost contemporan printre altii cu prorocii Amos, Isaia si Osea.

Sfantul l-a mustrat pe Ahav, imparat al Samariei, pentru viata pacatoasa pe care acesta o avea. Din acest motiv Miheia este nevoit sa se ascunda in munti, pentru a nu fi ucis. Miheia este prorocul care a prezis distrugerea atat a Samariei cat si a Ierusalimului. Mai mult, sfantul a proorocit si despre Betleem, spunand ca acesta va fi locul unde Domnul se va naste. (Miheia V, 1)

Dupa moartea imparatului Ahav, Miheia este ucis de fiul acestuia, Ioram prin spanzurare datorita faptului ca sfantul mustra toate obiceiurile pagane ale sale si ale paganilor lui. Iar dupa ce isi dete sufletul in mainile domnului, este ingropat cu mare cinste in pamantul lui Morati, langa movila lui Enachim. Pe vremea imparatului Teodosie cel Mare, Episcopul Zevin al Eleftheroposului a avut o un vis in urma caruia moastele Sfantului Prooroc Miheia au fost gasite alaturi de cele ale Prorocului Avacum.

Distribuie