Sfantul Prooroc Samuel

0

Biserica Ortodoxa il praznuiete pe Sfantul Prooroc Samuel in fiecare an pe 20 august.

Samuel a trait in urma cu mai bine de 1000 de ani, inainte de nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. In acele vremuri poporul iudeu era carmuit de Judecatori. Samuel se tragea din neamul lui Levi, nascandu-se in apropierea muntelui Efrem. Acesta era copilul lui Elcana si a proorocitei Ana. Samuel a fost cel de-al 15-lea si ultimul dintre Judecatori ai evreilor. Totusi, Elcana avea doua sotii. Ana, neputand sa-i ofere copii lui Elcana se roaga la bunul Dumnezeu sa ii dea un copil. Rugaciunea i-a fost ascultata, iar Sfantul Samuel s-a nascut si a fost incredintat marelui preot Eli. Acesta era o persoana extrem de sarguincioasa, bun la invatatura, dar si la savarsirea sfintelor slujbe.

La putin timp dupa aceasta, urgia lui Dumnezeu se abate asupra intregului neam al lui Israel, moment in care filistenii pornesc razboi impotriva lor si ii inving. Filistenii reusesc sa puna mana pe Chivotul Legii pe care il aduc in mijocul taberei. Datorita acestui lucru, o sumedenie de nenorociri s-au abatut asupra filistenilor, care se decid sa duca inapoi Chivotul Legii. Totusi, Israelul ramane sub stapanirea acestora timp de 20 de ani. In acesti ani de robie, Samuel a reprezentat pilonul de sprijin si punctul de nadejde al poporului israelian. Samuel a continuat neincetat sa indemne filistenii sa se caiasca pentru pacatele lor si sa se intoarca la credinta de odata.

Ajuns la batranete, Samuel dorea sa imparta puterea fiilor sai. Totusi, inteleptii poporului aveau alte planuri. Acestia doreau sa puna un rege. Proorocul statu si se gandi bine ce este de facut, iar in cele din urma, insuflat de Dumnezeu, il unge ca rege pe Saul. Acesta, insa, facandu-se vinovat de fapte, pe care nu se cuvenea sa le savarseasca, Proorocul Samuel, purtat de aceeasi dumnezeiasca insuflare, a uns pe cel de-al doilea rege al lui Israel, pe David, fiul lui Esei, din Betleem. Domnul, vazand ca a ajuns la batraneti il cheama la el la Ceruri pentru a se putea bucura de viata vesnica.

sursa foto: http://ateliericoane.ro/

Share.