Sfântul Vasile cel Mare: Părintele Monahismului și Lumină în Teologia Creștină

0

În primele ceasuri ale anului Domnului 2023, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe sfântul ierarh Vasile cel Mare, lumina și sprijinul Creștinismului. Fiu al Capadociei, s-a născut într-o familie binecuvântată, avându-i ca părinți pe Vasile și Emilia, făcători de bine și neobosiți slujitori ai Celui Preaînalt.

Dintre cei nouă fii ai familiei, cinci au fost înălțați la rangul de sfinti în Sinaxarul Bisericii Ortodoxe. Din ei, două podoabe ale familiei, Grigorie de Nyssa și Petru II de Sebaste, au purtat cununa episcopiei, în vreme ce sfânta Macrina cea Tânără a strălucit ca un exemplar al vieții ascetice.

Preacuviosul Vasile, având în grijă averea moștenită, a întors-o spre luminarea și îndreptarea celor aflați în suferință și nevoi. Sub înrâurirea sa, au înflorit aziluri, spitale și locuri de refugiu pentru cei părăsiți de soartă.

Sub sfânta sa îndrumare, numeroase suflete au regăsit calea către Domnul. Învățăturile sale au fost înrădăcinate în cunoștințele dobândite la Cezareea Capadociei, Constantinopol și Atena.

În anul 364, la chemarea episcopului Eusebiu, a fost hirotonit preot, luptând cu nesfârșita râvnă împotriva vicleanului eretic arian. Mângâiat de Duhul Sfânt, a instituit „Vasiliadele”, adăposturi pentru cei nevoiași și aflați în pribegie sufletească.

La sfârșitul vieții sale pământești, în anul 379, multimea de credincioși și cei departe de lumină s-au strâns, în semn de recunoștință, la odihna sa veșnică, aducând mărturie despre marele său har. La săvârșirea sa, mulțimea arhiereilor, cu sufletele pline de durere și iubire, au cântat psalmii și l-au așezat în adormire în biserica Sfântului Mucenic Eupsihie. Grigorie, glasul divin, a rostit cuvinte de mângâiere și laudă deasupra mormântului, slăvind pe Unul Dumnezeu în Treime, împărtășind cu toți adunarea speranța învierei. Slavă Lui în veci. Amin.

Semnificația numelui Vasile

Întru numele Înălțimii, ne revelăm taina numelui Vasile, care din graiul elin ne învrednicește de semnificațiile: împărătesc, domnitor, purtător al sceptrului. Această denumire ne îndeamnă să recunoaștem că în fiecare muritor zace o prețioasă împărăție interioară: sufletul, mai valoros decât cele mai scumpe avuții ale pământului.

Înainte de a călăuzi altele viețuitoare, fiecare om trebuie să aibă puterea de a se stăpâni pe sine, menținându-și sufletul, „comoara dintre comori”, neatins de păcate. Acela care își păstrează neștirbit sufletul și credința în viață, acela este mai înstărit decât cel mai bogat împărat, căci va fi înzestrat cu prezența Domnului și cu viața ce nu se sfârșește. – „Ce-i va folosi omului, daca va castiga lumea intreaga, dar sufletul sau si-l va pierde?” Sfânta Scriptură, Evanghelia după Matei cap. 16, 26.

Un alt cuvânt de înțelepciune ne mărturisește că numele Vasile este legat de Casa Domnului, de adăpostul spiritual. Vorbim de cuvântul elin „basilike”, care descrie o zidire ridicată din bunurile împărătești, un loc destinat judecăților sau adunărilor, poate chiar un loc unde domnitorul ori purtătorul sceptrului unei națiuni își proclama judecățile și hotărârile ce vizează poporul său.

Adevărații purtători ai numelui Vasile sunt binecuvântați cu darul de a-și potrivi purtările după împrejurimi. Pentru ei, întâlnirea cu semeni nu le aduce neliniște sau teamă, ci, din contră, își găsesc bucuria în prezența aproapelui, mai ales dacă este legat de o chemare sau o pasiune similară, ducând la dialoguri fără sfârșit și schimburi de cugetări despre călătoriile lor prin viață. Niciodată nu își aleg apropiații pentru câștiguri pământești, ci își caută cei ce le sunt asemenea în duh, știind că astfel pot deveni o imagine mai pură a ființei lor.

Învestiți cu cinste și dăruire, cei ce poartă acest nume nobil nu se retrag din fața muncii alături de semeni, ci sunt înflăcărați de această idee. Ei aduc cu ei daruri și binecuvântări grupului din care fac parte, muncind neobosit pentru ca roadele obștii să fie nespurcate și de neîntrecut.

De la Sfântul Vasile cel Mare, lumina credinței noastre, avem moștenire nenumărate cuvinte și învățături. Biserica noastră păstrează vie amintirea Sfinților Trei Ierarhi, adevărați piloni de credință și grație pentru Biserica Mântuitorului. Aceștia sunt: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gura de Aur – prăznuiți în ziua a 30-a a lunii ianuarie. În timp ce praznicul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare este în prima zi a anului.

Mărturisiri despre Moaștele sfântului Vasile cel Mare

Mâna binecuvântătoare a Preafericitului Vasile

Își află odihna, de nezdruncinat, într-o raclă binecuvântată din argint, datând de după epoca bizantină. Înăuntru, protejată de o alta raclă, strălucitoare și aurită, e așezată mâna prețioasă a Sfântului. Pe capacul raclii aurite e înfățișat chipul Marelui Vasile, cu înscripția: Sfântul Vasile. Înconjurând racla, se descoperă o inscripție sfințită: „Mâna Marelui Vasile, donată de împăratul Nichifor în anul…”.

Capul Preafericitului Părinte Vasile

Mănăstirea Marea Lavră – Muntele Athos. Aici, în adăpost sfânt, se află fragmente din Sfânta Cruce și nenumărate moaște sfinte. Printre aceste relicve prețioase sunt: Capul Sfântului Vasile, Capul Sfântului Ioan Cucuzel, Capul Sfântului Mihail al Sinoadelor, o părticică din capul Sfântului Ioan Botezătorul, mâna Sfântului Apostol Andrei și mâna cea binecuvântătoare a Sfântului Ioan Gura de Aur.

Oasele mărturisitoare – mandibula

Au fost oferite, în anul Domnului 1650, Domnitorului Vasile Lupu (1634-1653) de către sfințitul Patriarh Macarie al Antiohiei, ce a pășit pe pământul românesc în perioada 1650-1660. În anul mântuirii 1765, acestea au fost așezate cu evlavie într-o cutie nouă, dar din inimă, primită de călugărul Neofit Ieromonahul, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. În anul Domnului 1975, au fost luate de puterile vremelnice. Însă, în anul mântuirii 2000, ele au revenit în mâinile noastre prin intermediul Patriarhiei Române și a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În ziua binecuvântată de 30 ianuarie 2001, ele au fost aduse înapoi de Î.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, într-o procesiune solemnă de la Catedrala Mitropolitană la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. Acolo, alături de o veșmântare a Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost puse la închinare, unde timp de 248 de ani s-au aflat și moaștele Sfintei Parascheva.

 

Mâna dreaptă a Preafericitului Părinte Vasile

Aceasta, mâna ce binecuvântă, a Marelui Ierarh Vasile, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, e adăpostită în sala unde se adună Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei. Racla ce păstrează cu sfințenie aceste moaște are inscripționat: „10 februarie 1849”. Înainte de a fi purtate de Biserica Ortodoxă a Greciei, veneratele Moaște ale Sfântului Vasile au avut adăpost la Mănăstirea Sfântul Pantelimon, din Episcopia Nicomidiei.

Astăzi, pe locul anticului Nicomidia, se ridică orașul Izmit, aflat la o sută de kilometri de marea Istanbul (Constantinopol), spre Ankara, în pământul turcesc. În anul Domnului 1921, Nicomidia a fost asediată și cucerită de trupele lui Mustafa Kemal Ataturk. Toți frații ortodocși au fost alungați. Obștea Mănăstirii Sfântul Pantelimon, aflată aproape de episcopia Nicomidiei, a fost trimisă în exil. Astfel, la 26 iunie 1921, tezaurul sacru și cultural al mănăstirii a fost închis în cufere sfinte. Aceste cufere au fost urcate pe corabia „Kilkis” și mai apoi transferate pe nava „Averof”. Într-unul dintre aceste cufere, alături de alte relicve sfinte, se găseau două comori neprețuite: racla cu moaștele Sfinților Mucenici și mâna dreaptă a Marelui Vasile.

La 14 octombrie 1922, toate comorile au fost predate arhimandritului Gherman Rumbanis, secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei. Ajunse în Atena, la 17 octombrie 1922, ele au fost așezate în Biserica Sfântul Andrei, în vecinătatea Palatului Sinodal, păstrând separate raclele cu moaștele și vasul cu Sfântul Mir într-un loc special.

La final, toate obiectele sfințite din Episcopia Nicomidiei au fost mutate în Muzeul Bizantin din Atena. Doar vasul cu Mir și raclele cu moaștele au rămas în grija Sfântului Sinod. Astăzi, mâna dreaptă a Sfântului Vasile este încă adăpostită în racla sa originală, fabricată din argint aurit, în sala unde se adună Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Moaștele celelalte

Cu toate acestea, nenumărate alte părți ale corpului Preafericitului Părinte Vasile sunt răspândite în diferite locuri ale lumii. Mâna stângă este păstrată în catedrala mănăstirii Sveta Nedelya din Sofia, Bulgaria. Unul dintre picioarele sale este adăpostit în Mănăstirea Iviron, pe Muntele Athos. Oasele altor părți ale corpului sunt, de asemenea, răspândite în diferite mănăstiri din întreaga lume, de la Rusia la Etiopia.

Aceasta a fost povestea moaștelor venerabile ale Preafericitului Părinte Vasile. Ele sunt martorii tăcuți ai unei vieți sfințite și mărturisitori ai unei moșteniri neprețuite. Oamenii din întreaga lume vin să le venereze, să se roage și să caute binecuvântări și haruri prin mijlocirea lor. Moaștele lui Vasile sunt, și vor rămâne întotdeauna, un simbol al credinței neclintite, al devoțiunii și al iubirii față de Dumnezeu.

Tradiții sfinte de sfântul Vasile

În duminica nașterii marelui Sfânt Vasile, tradiții sfinte ni se arată ca lumini călăuzitoare pe calea speranței și a bunătății.

La început de an, tinerele domnițe construiesc punți sacre din rămurele de măr dulce, ascunse în locuri tainice. De acestea se leagă busuioc binecuvântat, o pară de argint legată cu fir de mătase roșie, un inel, o batistă măiastră și un șirag de mărgele. Tradiția străveche ne învață că dacă roua cerului acoperă punțile, inima fetei va fi cucerită de un cavaler avut, iar dacă acestea rămân lipsite de brumă, un om sărăcios îi va fi sortit.

În ziua venerării Sfântului Vasile cel Mare, este îndemn să torni vin pe masă, să spargi un pocal de alabastru, să răstorni cutiuța cu scântei sau să aduci daruri unui suflet nevoiaș, pentru ca norocul să te însoțească tot anul. Dacă, după ce te speli pe față, te ștergi cu o stofă în care odihnește un ban sfânt de aur sau argint, vei fi păzit și sănătos pe tot parcursul anului.

Dar păziți-vă, căci dacă vă predai somnului în această zi, pofta de odihnă vă va urma fără întrerupere.

Tradiția noastră spune că este semn de binecuvântare dacă primul oaspete ce trece pragul în ziua de început de an este bărbat. De asemenea, este de bine să fierbi un cap de porc, aducând astfel belșug și bogăție în casa ta.

Și mai este o învățătură: pe stomacul gol, fiecare om să țină unealta cu care lucrează în timpul anului și să o miște de trei ori, rugându-se pentru spor și binecuvântare în munca sa.

În această zi sfântă, obiceiurile se țin în cinstea sănătății, a belșugului și a armoniei. Este momentul sorcovei, colindelor, semănatului, plugușorului și, desigur, colindatului cu Vasilică.

Sorcova, tradiție dragă copiilor, implică purtarea unei crenguțe sau a unui băț împodobit cu flori de hârtie colorată. Cu aceasta, ei binecuvântează casele, aducând noroc și sănătate în anul ce vine.

Plugușorul, vechi obicei moldovenesc, aduce în case urări de bine de la tineri bărbați, însoțite de sunetele clopoțeilor și buhaiului.

Semănatul este un obicei agrar, unde colindătorii aruncă semințe în casa gazdei, binecuvântând recoltele viitoare.

Colindul cu Vasilică aduce urări de belșug de la tinerii ce vin la gazde cu un cap de porc, simbol al bogăției ce va veni.

Alte credințe și superstiții sfinte:

  • Dăruiește și fă bine în această zi, și Sfântul Vasile va privi cu milă spre tine.
  • Pentru a te păzi curat și sănătos, purifică-te dimineața și folosește o stofă în care s-a odihnit un ban sfânt.
  • Prima persoană ce trece pragul în noul an, dacă este bărbat, aduce noroc.
  • Obiceiul porcului fiert în oală promite belșug și bogăție.
  • De asemenea, este tradiție să te rogi pentru spor în munca anului care vine, mișcând de trei ori unealta cu care lucrezi.
  • Se spune că este bine să bei vin sfânt în această zi, pentru a avea vigoare și sănătate.
  • Cum va fi ziua de Anul Nou, așa va fi și anul: plin de binecuvântări sau încercări.
  • Semnele naturii, precum zăpada, roua și cerul senin, ne prezic cum va fi anul ce vine.
  • Aduce noroc să dăruiești și să împarți din bunurile tale în această zi.
  • Nu fi trândav în această zi sfântă, pentru a nu fi cuprins de lene în restul anului.
  • La țară, tinerele fete urmează tradiții pentru a vedea cu cine vor împărți viața.
  • Ospitalitatea și norocul vin de la oaspeții care ne calcă pragul în această zi sfântă.
  • Strănutul aduce noroc, și bătrânii spuneau că este bine să dăruiești celui care strănută, aducând astfel noroc și în casa ta.
  • Este tradiția ca în această zi, să ne înnoim gândurile și să ne umplem sufletele cu speranță și bunătate.

Mesaje de sfântul Vasile

În cea dintâi zi din anul Domnului, credincioșii ortodocși îl preamăresc pe Sfântul Vasile, socotit un stâlp de nădejde al Sfintei Biserici Ortodoxe și un luminat teolog al creștinismului. Așadar, la începutul anului ce vine, închinăm de două ori rugăciuni celor ce poartă numele Sfântului Vasile Cel Mare.

  • La venirea noului an, să îți fie viața plină de bucurii și împliniri. Binecuvântat să fii, Vasile!
  • O gândire curată și-o sărutare divină / În ceasul sărbătoririi / Să te păzească Sfântul Vasile / Să-ți îndeplinească speranțele cele sfinte! / Bucură-te întru Domnul, Vasile!
  • Te binecuvântez în ziua numelui tău, rugându-mă pentru sănătatea și fericirea ta. Fie ca lumina dintre ani să te găsească mai înălțat în duh și să rămâi astfel, nu doar un an, ci până la sfârșitul zilelor. Binecuvântări fie ție, Vasile!
  • La praznicul Sf. Vasile, să te înconjoare iubirea apropiaților într-o seară binecuvântată și fericirea să te adăpostească!
  • Să primești flori de ziua onomastică… Să înveți de la fiecare floare a iubi, a aduce lumină, a fi mângâiere pentru cei din jur, să răspândești bucurie și preaslăvire… Bucură-te, Vasilica!
  • La praznicul numelui tău, îți doresc toate darurile ceresti: noroc, fericire și sănătate și să se împlinească rugăciunile inimii tale. Binecuvântări, Vasile!
  • Întrucât aceasta este o zi sfințită pentru tine, mă alătur celor care-ți doresc belșug de bucurii, împliniri și sănătate.
  • Rugăciuni pentru tine, să îți găsești pacea și fericirea, să nu îți curgă lacrima și să trăiești fiecare moment fără păreri de rău! Binecuvântări, Vasile!
  • Îți doresc pe vântul care suflă, sănătate neîncetată și sub lucirea stelelor, fericire veșnică. Binecuvântări, Vasile!
  • Binecuvântări, Vasile/Vasilica! Îngerii să îți călăuzească pașii și Sfântul Vasile să îți lumineze calea! Bucură-te întru numele tău!
  • Fie ca toate binecuvântările, sănătatea și lumina acestei zile să te însoțească mereu. Îți doresc o zi a Sfântului Vasile binecuvântată!
  • Rogu-mă să fie praznicul Sfântului Vasile începutul unui nou drum, presărat cu bucurii, împliniri, sănătate și izbânzi!
  • Binecuvântări, Vasile iubit! Ți se dăruie sănătate și pace în anul ce vine!
  • Binecuvântări, Vasile! Fie ca Sfântul al cărui nume îl porți să își îndrepte privirea asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea duhului.
  • Astăzi și pururea, ne gândim la tine cu mulțumire și vrem să știi cât ești de prețios pentru noi. Îți dăruim o zi onomastică plină de bucurie, pace și amintiri binecuvântate. Bucură-te, Vasile!

Pentru a afla toate tradițiile, datinile și superstițiile din această zi, vă invităm să citiți articolul cu Datinile si obiceiurile de Sfantul Vasile.

Distribuie