Sfintii 9 Mucenici din Cizic

0

Sfintii 9 Mucenici din Cizic sunt praznuiti de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 29 aprilie.

Numele acestora sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie si Filimon. Cei 9 au devenit mucenici in secolul al treilea, in timpul persecutiilor care se faceau impotriva crestinilor. Cei 9 mucenici aveau origini diferite insa s-au intalnit in cetatea Cizicului unde au raspandit credinta crestina. Cetatea Cizicului se afla in Misia mica, parte a Asiei.

Dupa o vreme acestia au fost prinsi de catre autoritati pentru ca ar fi incercat sa converteasca oamenii la crestinism. Li s-a cerut ca acestia sa renunte la crestinism si sa aduca jertfa idolilor, insa acestia refuza vehement. La auzul acestora, autoritatile ordona ca cei 9 mucenici sa fie torturati si supusi la nenumarate chinuri. Acestia continua sa sa refuze ceea ce li se cerea, iar intr-un final sunt omorati prin taierea capului.

In locul in care acestia au fost omorati a fost ridicata o biserica pe vremea domniei imparatului Constantin cel Mare. In aceasta biserica au fost asezate sfintele moaste ale celor 9 Mucenici din Cizic. Conform traditiei, s-au petrecut foarte multe minuni la racla unde se afla moastele sfintilor.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie