Miron Cristea este primul patriarh al României

0

Miron Cristea s-a născut în orașul Toplița într-o familie de țărani. După finalizarea studiilor în diferite orașe ale țării,  Cristea a devenit consilier Mitropolitan Arhiepiscopia Sibiului. În această perioadă el s-a ocupat și de proiectul ridicării Catedralei ortodoxe din Sibiu.

A devenit membru al clerului a fost hirotonit și apoi numit Arhidiacon în 1901. În 1902 este tuns în monahism și primește numele de monah Miron. Activitatea clericală a lui Cristea se remarcă prin susținerea înființării Muzeului etnografic și de artă din Sibiu, publicarea unei colecții de proverbe, strigături și zicale românești, sprijinirea intensă a școlilor confesionale aflate sub îndrumarea biserici .În 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire, episcopul Miron Cristea a făcut parte din delegația care a prezentat Actul Unirii la București. 

În 1925 Mitropolitul Miron Cristea este ales patriarh al Bisericii ortodoxe române fiind investit și înscăunat la 1 noiembrie 1925 . În această calitate a insistat asupra importanței predicii și prin aceasta a determinat publicarea unor părți din sfânta Scriptură cu explicații amănunțite pentru credincioși, a susținut învățământul religios în școlile secundare și a contribuit la solidificarea legăturilor dintre biserica ortodoxă română cu celelalte biserici ortodoxe.

Cum a fost stabilită locația Catedralei Patriarhiei

patriarhia-romana

 Patriarhul Miron Cristea a participat la primele discuții privind locul unde avea să fie construită viitoarea catedrală a patriarhiei. La momentul 1929, Comisia din care făcea parte Patriarhul a stabilit trei propuneri asupra cărora să își îndrepte atenția: piața Bibescu vodă, terenul pe care se află în prezent hotelul intercontinental și terenul de pe Dealul Mihai Vodă. Două dintre propuneri presupuneau ample lucrări de expropriere. În urma analizei a fost ales locul de la poalele Dealul Mitropoliei, în Piața Bibescu Vodă.

 

Sursa foto: Trinitas

 

Distribuie