Rânduiala pomelnicului. Cum îl întocmim în mod corect și ce este interzis să scriem în acesta

0

Cu siguranță cei mai mulți dintre credincioșii care ajung la biserică, pe lângă gestul de a aprinde lumânări pentru cei vii, dar și pentru cei trecuți în veșnicie, aduc la Sfântul Altar și un pomelnic. Pe acesta sunt trecute numele celor pe care fiecare dintre noi îi poartă în rugăciune, respectiv membrii ai familiei precum și rude sau persoane apropiate. Pomelnicul este direcționat spre biserică de către credincios cu dorința ca cei dragi trecuți în acesta să fie pomeniți de către preotul slujitor cât se poate de des în rugăciuni. Un gest simplu și atât de creștinesc, însă acesta nu trebuie să se oprească aici așa cum mulți dintre oameni consideră. Din momentul în care am oferit pomelnicul pentru ca ucenicii bisericii să se roage pentru noi, ne-am îndeplinit oare misiunea? Cu siguranță că nu.

Ne rugăm și noi neîncetat pentru cei trecuți în pomelnice

Avem datoria creștinească de a-i purta și noi în rugăciuni pe cei pe care i-am trecut în pomelnicele noastre. Preotul în cazul bisericilor și călugării în cazul mănăstirilor, vor pomeni numele persoanelor notate în acesta însă suntem la fel de datori să îi pomenim și noi în gând și rugăciune. De altfel să fim conștienți de faptul că jertfa noastră este plăcută lui Dumnezeu.

Nu este nevoie să trecem alte specificații pe pomelnic

De multe ori, preoții slujitori la Sfântul Altar întâlnesc situații în care pe pomelnicele primite de la credincioși regăsesc diverse specificații în dreptul numelor trecute pe acesta. Cerințe legate de viața acestora precum ” ajutor în a se căsători”, „înțelegere în familie” nu sunt necesare a fi trecute în pomelnic. Credincioșii trebuie să le ofere spre Sfântul Altar cu gândul că Dumnezeu cunoaște dorințele noastre despre cei dragi nouă. De altfel, este necesar a se cunoaște că pe pomelnice vor fi trecuți doar oamenii. Au existat cazuri în care credincioșii au ținut să noteze pe acestea inclusiv animaluțele de companie la care țineau extrem de mult.

Pomelnicul adus la Sfântul Maslu este diferit de cel oferit către Sfântul Altar?

În cadrul Sfântului Maslu sunt pomeniți credincioșii în viață, astfel pentru o astfel de slujbă vor fi aduse la biserică pomelnicele în care îi vom nota doar pe cei vii. Conform rânduielii bisericești, în pomelnicele aduse la Sfântul Altar sau oferite duhovnicilor care se roagă pentru noi îi pot cuprinde și pe cei trecuți la Domnul.

În mănăstiri, în timpul rugăciunilor de noapte sau zi, călugării îi pomenesc neîncetat pe cei trecuți pe pomelnicele noastre. Este astfel indicat să facem și această rânduială creștinească de a oferi pomelnice atât în lăcașul de cult de care ne simțim apropiați și unde evident participăm la slujbe cât și în așezămintele monahale unde ajungem în pelerinaje.

Distribuie